Polisen rustar för kaos när Trump installeras

Krigsmotståndare, antirasister och tusentals marijuanarökare ska protestera mot presidenten

NYHETER

WASHINGTON. Han är den kanske mest kontroversiella presidenten i USA:s historia.

När Donald Trump svär presidenteden kommer 100 000-tals att personer demonstrera på gatorna i huvudstaden.

Polisen oroas över risken för våldsamheter mellan aktivister och Trump-supportrar, som kan vara beväpnade.

1 av 12 | Foto: Jose Luis Magana / TT
Protester mot Trump i Washington under lördagen.

Donald Trump har haft svårt att få kända artister att medverka under firandet av hans installation den 20 januari. Men en sak som den blivande presidenten inte behöver bekymra sig för är att det kommer kännas folktomt på gatorna i Washington.

Supportrar från hela USA väntas resa till den amerikanska huvudstaden för att visa sitt stöd för den 45:e presidenten. De kommer att möta Trump-kritiska demonstranter – som bedöms bli fler än någonsin.

Ansvariga för planeringen av evenemangen uppskattar att omkring 350 000 personer från 28 olika organisationer kommer att demonstrera på National Mall, en park mellan kongressbyggnaden på Capitol Hill och Lincoln-monumentet i centrala Washington.

Vanligtvis brukar inte antalet protestgrupper överstiga sex när en ny president installeras, enligt Politico.

– Vi har aldrig tidigare sett sådana siffror, säger Mike Litterst, talesperson för den nationella parkservicen, till tidningen.

– Vi försöker hjälpa dem att hitta alternativa platser.

Kan försöka stoppa ceremonin

Efter valdagen svepte en våg av demonstrationer mot den nya presidenten över USA. I Portland, Oregon, urartade protesterna i kravaller.

I Washington förbereder sig myndigheterna nu för att nya oroligheter kan bryta under helgen.

Installationen klassas som en högrisk-händelse. Tusentals poliser och patruller från militärens nationella garde kommer att bevaka Washingtons gator.

Vid sidan av de tillståndsgivna demonstrationerna befaras ett antal radikala grupper samlas – med målet att stoppa installationen.

– Det faktum att det finns människor som skriver på sociala medier att de kommer för att avbryta installationen är något som vi är förberedda på, säger Peter Newsham, polischef i Washington, till Reuters.

Han fortsätter:

– Vi har sett den typen av aktiviteter förut, och vi kommer att kunna hantera det.

Rädslan: Beväpnade supportrar

Polisen oroas också över att en del av Donald Trumps mest hängivna supportrar befaras komma beväpnade till ceremonierna.

Poliskällor uppger för Buzzfeed att den största faran bedöms vara radikala grupper som tar med sig dolda vapen med syftet att skydda Trump-anhängare – och presidenten själv – mot demonstranter.

– Om individer eller grupper bestämmer sig för att agera olagligt, så har vi planer för att ta hand om dem, säger en talesperson för polisen till sajten.

Några som kan störa ordningen på ett mindre våldsamt sätt är de över 4 000 aktivister som planerar att samlas för röka på i syfte att få Trump att stödja reformer gällande marijuana-användning.

Det är olagligt att röka marijuana på allmänna platser i Washington. Att gripa dessa demonstranter kommer dock inte att vara prioriterat, enligt polisen.

FAKTA

Här är de största protesttågen

Samling mot Trump: En grupp kallad ANSWER Coalition (Act Now to Stop War and End Racism) arrangerar en av de största demonstrationerna. I anslutning till paradtåget kommer olika talare att medverka.

– Vårt mål är att säga nej till Trumps agenda. Vi står tillsammans med de grupper som är mest utsatta av honom och hans kabinett, säger talespersonen Sarah Sloan till Washington Post.

Kvinnomarsch: Ett massivt demonstrationståg för jämställdhet går mot Vita huset dagen efter installationen. Stjärnor som Cher, Katy Perry och Amy Schumer kommer att delta i arrangemanget, som döpts till ”Women’s March on Washington”.

Protest mot krig och kärnvapen: Dagen före installationen samlas aktivister för att protestera mot Trumps kärnvapen-retorik och kriget mot terrorism.

Marijuana-demonstration: En lokal protestgrupp kommer att dela ut över 4 000 marijuana-cigaretter. Därefter ska de marschera till National Mall och röka på under Donald Trumps installationstal. Syftet är bland annat att få den blivande presidenten att driva på marijuana-vänliga reformer.

Motstånds-marsch: En grupp som kallar sig DC Counter-Inaugural Welcoming Committe organiserar en marsch som löper parallellt med paradvägen, fast några gator bort. Syftet är att störa installationen. Arrangörerna har ansökt om tillstånd, och de har sagt att protesten ska vara fredlig. Andra grupper säger sig dock ha målet att skapa turbulens.

Källor: Washington Post och thehill.com

FAKTA

Det här händer under installationen

19 januari: Donald Trump och hans blivande vicepresident Mike Pence lägger ner en krans vid militärkyrkogården Arlington, strax utanför centrala Washington. Därefter väntar en välkomstkonsert vid Lincolns minnesmonument, under Trumps valparoll ”Make America Great Again”.

20 januari: Klockan 12 svär Donald Trump presidenteden på trapporna till kongressbyggnaden på Capitol Hill. Kort före det kommer Mike Pence att ha svurit eden.
När detta är avklarat kommer Trump att hålla sitt installationstal. Det är ett anförande som hela världen väntar spänt på.

Efter talet följer en avskedsceremoni för Barack Obama och hans familj. Sedan kommer en högtidlig lunchmottagning att hållas i den ståtliga kongressbyggnaden. Därefter kommer Donald Trump och den nyblivna första familjen att medverka i installations-paraden genom centrala Washington.

På kvällen äger flera högtidliga baler rum i Washington, för att fira den 45:e presidenten.

21 januari: I Washington National Cathedral hålls en interreligiös bönestund.