Nyutbildade Ida redan på väg att bli utbränd

Foto: Privat / TT
Efter att hennes Facebookinlägg uppmärksammats ska Ida nu träffa regionstyrelsens ordförande.
NYHETER

Ida började jobba som sjuksköterska för bara två år sedan. Men redan nu känner hon att hon närmar sig utbrändhet.

– Det är jättejobbigt, man känner sig otillräcklig, säger hon till GP.

Det var bara två år sedan som Ida Löfgren, 24, från Kungälv började jobba som sjuksköterska. Men hon har redan fått känna av den tuffa verklighet som många inom vården beskriver.

I veckan bestämde hon sig för att beskriva sina känslor i ett Facebookinlägg, som delats och gillats av många. Där beskriver hon hur det känns att komma hem till sin bostad efter en dag på jobbet, utan att veta om hennes patienter har det så bra som möjligt.

– Jag kände att det behövde komma till någon som kan bestämma. När vi har pratat med cheferna säger de att de har en pott med pengar och inte kan göra något mer än det som redan görs, säger Ida till GP.

”Inte bara vi som mår dåligt”

Hon riktar sig i brevet till regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M). Han har nu lovat att träffa Ida på onsdag nästa vecka. Hon säger till GP att hon inte har några förhoppningar om att mötet ska leda till förändringar.

– Men att han träffar mig är ett steg på vägen, säger Ida.

Ida understryker att hon älskar att jobba som sjuksköterska, men att underbemanningen tär på krafterna och att det är svårt att orka med i längden. Det skapar en situation där varje anställd får ta hand om fler patienter än de klarar av, säger hon.

– Det är jättejobbigt. Framförallt att man känner sig otillräcklig. Och det är inte bara vi sjuksköterskor som mår dåligt, det är också undersköterskor som inte orkar, säger Ida till GP.