”Förstatliga bolagen som gör mediciner”

Kritik från läkarna som tar emot pengar från läkemedelsbolagen

”Bäst vore om man kunde förstatliga läkemedelsindustrin”, säger överläkare Peik Gustafsson.
”Bäst vore om man kunde förstatliga läkemedelsindustrin”, säger överläkare Peik Gustafsson.

Flera läkare som tar emot pengar från läkemedelsbolag är kritiska till branschen.

Det finns de som vill att bara staten ska få tillverka medicin:

– Bäst vore om man kunde förstatliga läkemedelsindustrin, säger överläkare Peik Gustafsson.

Flera läkare som tagit emot över 50 000 kronor vardera från läkemedelsbolagen för föreläsningar och deltagande i rådgivningsgrupper, är starkt kritiska till de kommersiella läkemedelsföretagen. Peik Gustafsson, som är överläkare vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Malmö, tycker att läkemedelsföretagens marknadsföring är alldeles för aggressiv:

– Bäst vore om man kunde förstatliga läkemedelsindustrin. Men ett problem är att det är stora multinationella företag som dominerar marknaden, säger han.

Gustafsson ser ett möjligt alternativ:

– Kanske kunde man se till att läkemedelsverket skulle införskaffa och distribuera alla läkemedel från företagen och stå för informationen till läkare och sjuksköterskor, i stället för dagens läkemedelskonsulenter, säger Peik Gustafsson.

”Bisarr situation”

Gunnar Birgegård, professor emeritus vid Uppsala universitet, menar att läkemedelsbolagen på senare år kraftigt har ökat sina budgetar för marknadsföring, på bekostnad av forskningen.

– Det är en bisarr situation att vi inte längre någonstans i världen har läkemedelsutveckling utan profitkrav. Det gör att utvecklingen snedvrides mot läkemedel som kan förväntas ge de största vinsterna och bort från fattiga människors och fattiga länders folksjukdomar, säger Birgegård.

Läkaren och professor emeritus Lars Jacobsson ser ett annat problem inom läkemedelsindustrin:

– Tyvärr har väldigt mycket av utveckling av nya läkemedel flyttat ut från Sverige. Läkemedelsprövningar som förr var vanligt hos oss sköts nu i Östeuropa och diverse utvecklingsländer, vilket inte är bra.

En vanlig åsikt bland läkarna är att i den situation vi har i dag, med kommersiella läkemedelsbolag, så fungerar samarbetet mellan läkare och bolag trots allt bra:

– Samarbetet med läkemedelsföretag bidrar till en läkemedelsutveckling som drivs av största möjliga nytta för patienten, säger Anders Gottsäter, docent vid kärlgruppen på Lunds universitet.

”Vem skulle finansiera?”

Petra Jonvallen, projektledare på Riksrevisionen, har granskat läkemedelsindustrin och bland annat kommit fram till att industrins egna tester av mediciner visar mer fördelaktiga resultat än när oberoende studier görs. Men hon håller inte med om att det stora problemet är att läkemedelsindustrin är så vinstdriven:

– Det ligger i industrins intresse att främja folkhälsa, men även att tjäna pengar. Om staten skulle tillverka medicin, då skulle hälsa styra tydligare när medicinen tas fram, inte vad man tjänar pengar på. Men frågan är vem som då skulle finansiera forskningen? Jag har svårt att se att det skulle var möjligt att förstatliga industrin, i dagens politiska klimat.


Publisert:

LÄS VIDARE