Nattklubbsskjutningen i Istanbul

Amnesty larmar om bild på terrormisstänkt

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Abdulkadir Masharipov har erkänt att det var han som sköt ihjäl 39 personer på en nattklubb i Istanbul på nyårsnatten.

Nu reagerar Amnesty på en bild av mannen där han är blåslagen och blodig.

– Bilden av hans misshandlade ansikte är alarmerande, säger Gerald Kador Folkvord på människorättsorganisationen till NRK.

Mannen, som är från Uzbekistan, greps i måndags misstänkt för nyårsmassakern på nattklubben Reina i Istanbul. Efter förhör erkände han att det var han som utförde dådet då 39 personer sköts ihjäl och 65 skadades.

Medier världen över har publicerat en bild på Abdulkadir Masharipov som uppges vara tagen kort efter gripandet. På bilden är hans ansikte svullet och blodigt.

Amnesty: ”Alarmerande”

Detta har fått Amnesty att reagera.

– Amnesty kan inte bedöma om Abdulkadir Masharipov har misshandlats, eller om han är skyldig eller inte, men bilderna av hans misshandlade ansikte är alarmerande, säger Gerald Kador Folkvord, politisk rådgivare på norska Amnesty, till NRK.

Han påpekar att det står mycket prestige på spel för den turkiska säkerhetstjänsten.

– Och tyvärr innebär deras fula historia med tortyr att det är svårt att veta om man kan förlita sig på en bekännelse som de har fått under förhör, säger Gerald Kador Folkvord till NRK.

Rapporter om tortyr

Antalet rapporter om tortyr i Turkiet har ökat sedan militärens kuppförsök i juli förra året och det efterföljande undantagstillståndet, enligt Amnesty.

Förutom erkännandet finns andra bevis mot Abdulkadir Masharipov. Bland annat ska hans fingeravtryck ha hittats på brottsplatsen. Han kopplas även till terrorgruppen Islamiska staten – som i sin tur meddelat att det var en av ”kalifatets soldater” som utförde attacken.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Massaker under nyårsfirande på nattklubb i Istanbul

ÄMNEN I ARTIKELN

Nattklubbsskjutningen i Istanbul

Istanbul

Uzbekistan

Kuppförsöket i Turkiet

Turkiet