Barnen: Föräldrarna har för lite tid för oss

Foto: TT
Barn upplever att föräldrarna prioriterar annat än sina barn.
NYHETER

Föräldrar lägger mer tid på att titta på telefoner och datorer än på att umgås med sina barn. Det hävdar barnen själva, i en ny dansk undersökning.

– Vi ska skynda oss att klä på oss, och skynda oss till dagis, säger femåriga Sabine i undersökningen, enligt danska TV2.

Det är statliga Börnerådet i Danmark som tagit fram en undersökning gjord med över 500 förskolebarn. Studien tittar närmare på hur barnen upplever att föräldrarna prioriterar och lever sina liv.

Det visar sig att nästan hälften tycket att deras föräldrar har det riktigt stressigt. Och nästan en femtedel säger att de aldrig gör något roligt med mamma och pappa.

– Min pappa tittar mest på sin telefon, och mamma tittar mest på sin dator, säger femåringen Emma i studien.

Kan påverka självförtroende

Var tredje barn känner att föräldrarna aldrig har tid att vara tillsammans med dem. Barnpsykologen Charlotte Diamant säger till danska TV2 att när barn känner att föräldrar inte har tid för dem, kan det ge konsekvenser på både lång och kort sikt.

Hon säger att det kan påverka barnens självförtroende, eftersom föräldrarna inte kan erbjuda tillräckligt mycket trygghet.

– Det ger en inre oro, som i längden kan påverka barnets självförtroende och göra barnet väldigt uppmärksamhetskrävande, säger Charlotte Diamant.

”Nästan alltid bråttom”

Barnen säger i studien att de blir förvirrade och bekymrade när föräldrarna är stressade. Per Larsen, som är ordförande för Börnerådet, är upprörd över siffrorna.

Han påpekar att alla föräldrar oavsett förutsättningar bara har ett visst antal timmar i livet till för sina barn. Och det gör honom arg att barnen inte blir prioriterade. Känslan av att påverkas av föräldrarnas stress är tydlig hos de barn som citeras i studien.

– Vi ska skynda oss att klä på oss kläder, och sen ska vi skynda oss till förskolan. Vi har nästan alltid bråttom, säger femåriga Sabine.