Jomshof om Johanssons avgångskrav: ”Ansvarslöst”

Publicerad 2023-07-27

Morgan Johansson (S) kräver att Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet avgår.

Detta efter att han twittrat islamkritiskt.

”Ansvarslöst av Morgan Johansson”, svarar Jomshof.

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) twittrade under förmiddagen ett islamkritiskt inlägg, där han kallar bland annat Muhammed för slavhandlare och massmördare. Tweeten kommer efter att muslimska företrädare vill se en bredare dialog efter eskaleringen av korankrisen.

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson menar att Jomshof gått för långt och kräver att han avgår.

– Det är precis det sättet som bidrar till att läget blir ännu allvarligare. Det är helt omdömeslöst. Han kan inte sitta kvar på sin post efter detta, säger Johansson.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har också kommenterat Jomshofs inlägg.

”Jomshof har uppviglat till bokbål vid flera tillfällen och går i direkt polemik med den muslimska världen. Kristersson måste orka ta ansvar för hela sitt regeringsunderlag – för Sveriges säkerhet bör Richard Jomshof lämna sin post som ordförande i justitieutskottet”, skriver hon på Instagram.

Morgan Johansson (S) kräver att justitieutskottets ordförande Richard Jomshof avgår.

Johansson: Statsministerns ansvar

Morgan Johansson menar att statsministern måste visa ledarskap och ta ansvar för de politiker han tillsatt.

– När han uttrycker sig på det här sättet i den här väldigt allvarliga situation då kan man inte skicka ansvaret på någon annan än Ulf Kristersson.

Richard Jomshof svarar på avgångskravet i ett mejl till Aftonbladet.

”Med tanke på det komplicerade och känsliga läge Sverige befinner sig i är det ansvarslöst av Morgan Johansson att försöka vinna politiska poäng på det här sättet. I detta läge, och i ljuset av de diskussioner som nu förs, är det extra viktigt att vi står upp för svensk yttrandefrihet och demokrati”, skriver Jomshof.

Richard Jomshof (SD): ”Ansvarslöst av Johansson”.

Kräver att statsministern tar ansvar

Det var tyst från statsminister Ulf Kristersson fram tills igår gällande den senaste tidens utveckling i korankrisen. Morgan Johansson menar att regeringen gör för lite i frågan och duckat media senaste veckan.

– Statsministern har skött kommunikationen via Instagram från hängmattan. I ett sådant här läge krävs det att statsministern visar ledarskap och ansvar, och svarar på de frågor som allt fler ställer.

Justitieminister Gunnar Strömmer förklarar att regeringen har lagt sitt fokus på att hantera det ökade säkerhetshotet mot Sverige. Han nämner bland annat uppdraget till de 15 myndigheterna, om hur skyddet mot terrorism ska förstärkas, samt ett långsiktigt arbete med kommunikationen.

– Vi jobbar med informationsinsatser från vår sida för att korrigera den felaktiga Sverigebilden, säger han.

”Var och en har ett ansvar”

Gunnar Strömmer vill inte kommentera Richard Jomshofs tweet. Han säger att han inte inte ta ansvar för någon annan än sig själv.

– Jag tycker att var och en har ett ansvar för att uttrycka sig på ett sakligt balanserat sätt. Jag värderar inte vad andra politiker säger och gör, säger Strömmer.

Aftonbladet har sökt statsminister Ulf Kristersson. Till TT säger han att vi står ”inför ett antal formativa dagar”.

– Det är flera ytterligare tillstånd till skändningar som har begärts. Det är polisen som fattar de besluten och inte jag. Om de beviljas så står vi inför ett antal dagar med uppenbar risk att det händer allvarliga saker. Jag är utomordentligt bekymrad över det som kan sättas i gång, säger Kristersson.