Khamenei: Sverige i krig med muslimer

Publicerad 2023-07-22

Ayatolla Ali Khamenei, Irans högsta andlige och politiske ledare, anklagar Sveriges regering för att ha förklarat krig mot den muslimska världen.

– En farlig upptrappning av konfliktnivån, säger teologen Mohammad Fazlhashemi.

I en serie inlägg på Twitter kräver Khamenei att Sverige lämnar över personerna bakom torsdagens koranaktion i Stockholm till ”det juridiska systemet i islamiska länder” och slår fast att muslimska lärda är eniga om att den som förolämpar Koranen ska dömas till det ”strängaste straffet”.

Han hävdar vidare att den svenska regeringen intagit en krigsställning gentemot den muslimska världen och ”väckt vrede och fiendskap” i alla muslimska länder.

En farlig utveckling, anser Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

– Vilka konsekvenser det här kan få återstår att se. Att han direkt pekar ut den svenska regeringen som skyldig och säger att regeringen genom att stödja denna brottsling har förklarat krig är ett mycket allvarligt uttalande.

”Pågår en tävling”

Den mäktiga irakiske shialedaren Muqtada al-Sadr uppmanade sina anhängare att storma Sveriges ambassad i Bagdad i protest mot koranaktionen utanför den irakiska ambassaden. Det tvingade enligt Fazlhashemi Iraks regering att agera – vilket man gjorde genom att kasta ut den svenska ambassadören.

– Det pågår en tävling om att överträffa varandra i att fördöma detta. Man försöker hela tiden höja budet för att inte bli anklagad för passivitet.

Men minst lika viktigt, säger han, är den genuina vreden och förargelsen bland muslimer i största allmänhet.

– De tar väldigt illa vid sig av de här bränningarna och skändningarna, och då inte bara våldsbejakande grupper eller lättkränka religiösa. Jag har själv blivit kontaktad av akademiker i muslimska länder som frågar hur man kan förklara kopplingen mellan bokbål och yttrandefrihet. Det finns en stark oförståelse, för att uttrycka det milt.

Höjd hotnivå

TT: Vad innebär det här för svensk del?

– Jag vet inte vilka konsekvenser det kan få, men det minsta man kan säga är att det innebär en höjd hotnivå. Han har anhängare i Iran, Irak och Libanon bland shiamuslimer. Men budskapet kommer också kablas ut till resten av den muslimska världen, och det kan trigga ytterligare reaktioner.

Mohammad Fazlhashemi drar en parallell till fatwan mot Salman Rushdie. En serie twitterinlägg är förvisso ingen fatwa men syftet då som nu, säger han, är att ta på sig ledartröjan i den muslimska världen.

– Den högsta religiösa ledaren i Iran anklagar Sveriges regering för att stödja koranbränningar och beskriver det som en krigsförklaring mot muslimer, det har ingen gjort tidigare.

Risken nu, säger han, är att andra stora aktörer även inom sunniislam känner sig manade att eskalera ytterligare.

– Jag misstänker det, tyvärr. Det ena ger det andra.

Utrikesministersamtal

Irans utrikesminister krävde under ett telefonsamtal med utrikesminister Tobias Billström (M) i fredags att de ansvariga för koranaktionen i Stockholm skulle gripas, enligt iranska utrikesdepartementet.

TT har tidigare sökt Billström om telefonsamtalet, men den svenske ministern har genom UD:s presstjänst avböjt att kommentera. UD bekräftar dock att Billström talat med Irans och Iraks utrikesministrar om de senaste dagarnas händelser.

TT söker på nytt Billström om Ayatolla Ali Khameneis anklagelser.