USA och Israel överens om biståndsplan för Gaza

TT-AFP

Publicerad 2023-10-17

USA:s utrikesminister Antony Blinken befinner sig i Tel Aviv i Israel och har haft ett flera timmar långt möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyhau.

USA och Israel har kommit överens om att samarbeta för att hitta vägar för att internationellt bistånd ska kunna komma in på Gazaremsan.

Det uppger USA:s utrikesminister Antony Blinken på tisdagen efter drygt sju timmars samtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

– På vår begäran har USA och Israel kommit överens om att utarbeta en plan som möjliggör att humanitärt bistånd från givarnationer och organisationer kan nå civila i Gaza, säger Blinken.

Konkreta planer

Amerikanska talespersoner sade att USA:s samordnare för humanitärt bistånd, David Satterfield, ska utarbeta mer konkreta planer med Israel.

Enligt Antony Blinken hoppas USA:s president Joe Biden, som reser till Israel på onsdagen, ”få mer information om hur Israel ska genomföra sina militära operationer på ett sätt som minimerar antalet civila dödsoffer och möjliggör humanitärt bistånd till civila i Gaza men inte gynnar Hamas”.

Han sade att de nu diskuterar vilka möjligheter det finns att skydda civila under det pågående kriget.

– Vi välkomnar den israeliska regeringens engagemang för att jobba på den här planen. Presidenten ser fram mot att diskutera detta när han är här på onsdag, sade Antony Blinken.

Drabba civila

Joe Biden har uttryckt sitt stöd för Israel efter att landet utsatts för den värsta attacken hittills i sin 75-åriga historia. Men presidenten har också uttryckt oro kring israeliska planer som skulle drabba civila i Gaza. Bland annat förmådde USA Israel att ändra ett beslut om att stoppa vattentillförsel till Gaza.

– Vi delar Israels oro för att Hamas ska beslagta eller förstöra bistånd som kommer in i Gaza eller på annat sätt hindra att det når de människor som behöver det, sade Blinken och fortsatte:

– Om Hamas på något sätt hindrar humanitärt bistånd från att nå civila, inklusive genom att beslagta biståndet, kommer vi vara de första att fördöma det och vi kommer att arbeta för att det aldrig sker igen.