Anna upptäckte Aladdinbluff: Olika vikt – men samma pris

Publicerad 2022-12-17

Pralinaskarnas vikt syns tydligt. Aladdin med mörk choklad väger bara 400 gram medan Paradis med ljus choklad väger 500 gram.

400 gram i en ask.

500 gram i den andra asken.

Men det var samma pris för alla pralinchokladaskar.

– Jag blev lite arg, säger Anna, 46, när hon upptäckte viktbluffen.

Anna, 46, i Örnsköldsvik känner sig lurad. När hon skulle köpa hem den klassiska julpralinasken Aladdin ser hon att askarna har olika vikt, men samma pris.

I butiken har man ett erbjudande. Pralinaskarna Aladdin, Mörk Choklad och Paradis för 59,95 kronor styck.

– Jag såg av en slump att två av dem var 500 gram, och en av dem var 400 gram. Jag tittade på erbjudandelappen intill och det står att de ska vara 500 gram, säger Anna.

Hon hade bestämt sig innan hon kom till butiken för att köpa en ask med praliner, och hon kände ett sug för att testa den mörka chokladen.

– Då jag såg att den var 100 gram mindre, till samma pris. Då valde jag en av de andra. Jag blev lite arg. Jag jämförde askarna också, de är exakt lika stora. Så det där tycker jag är fult.

Är noggrann i butiken

Hon sökte personal i närheten för att konfrontera dem. Erbjudandet gällde 500 gramsaskar och hon ville veta vad den med 400 gram då kostade. Men tyvärr hittade hon ingen där och då.

– Jag kollar ofta på pris och gram, jag är ganska noga när jag går och kikar. Man ser ibland att det kan vara sånt där fult. Att de har sänkt nåt gram. Jag reagerade för jag har inte sett att det varit skillnad tidigare år. Det vet jag inte om den alltid har varit mindre. Vore spännande att kolla om de ändrat för i år.

”Inte samma praliner”

Marabou ägs av det internationella företaget Mondelēz och de bekräftar att asken med mörkchoklad, som lanserades 2011, alltid varit 400 gram.

– Vi sätter inte priset ute i butik utan den frågan behöver ställas till dem. Aladdin Mörk Choklad är en annan produkt som inte innehåller samma praliner som Aladdin och Paradis, säger Negar Sabaghzadeh som är kommunikationsansvarig på Mondelēz.

Paradis och Aladdin röd har 25 praliner per lager så 50 stycken per ask. Aladdin Dark har 20 praliner per lager så 40 stycken.

Aftonbladet har varit i kontakt med Ica-butiken i fråga.

– Jag vill avböja den kommentaren och ta det med kunden i stället, säger butikschefen.

”Man ser ibland att det kan vara så där fult”, säger Anna, 46.

Följ ämnen i artikeln