Snöovädret drar in – olyckor och inställda tåg

Marielle Theander Olsson/TT

Publicerad 2024-01-22

Trafikläget är besvärligt till följd av ovädret. Arkivbild.

Olyckor på vägarna, inställda tåg och skolskjutsar som stoppas av ishalka.

Ovädret Isha drar fram med kraftiga vindar och snöfall som ställer till med stora problem runt om i landet.

SMHI har utfärdat gula varningar för bland annat vind i kombination med snöfall, som omfattar stora delar av landet. Därtill orsakade ishalka kaos i morgontrafiken och flera olyckor har rapporterats.

På riksväg 53 utanför Arnö söder om Nyköping voltade en mindre skåpbil efter att ha krockat med mitträcket. Ytterligare tre olyckor har rapporterats från samma väg, enligt Södermanlands Nyheter. I en av dem ska en personbil ha sladdat in i en lastbil och två personer har förts till sjukhus.

Inställda skolskjutsar

Kollektivtrafiken påverkas också. I Skåne har Trafikverket ställt in all tågtrafik på Ystadbanan och Rååbanan till följd av de kraftiga vindarna, rapporterar Aftonbladet.

I Stockholms län ställs pendeltågen in mellan Västerhaninge och Nynäshamn, ersättningsbussar har satts in.

Ovädret stoppar också tågtrafiken på sträckan mellan Södertälje syd och Norrköping via Nyköping. Spåren ska kontrolleras så att inte is och snö packas i växlarna.

Ishalkan skapar problem även till det för skolskjutsar i Skara och Vara, som ställts in under morgonen, rapporterar P4 Skaraborg. I Värmland är alla skolbussturer inställda i Karlstad. Även bussar i Arvika, Sunne, Kristinehamn och Storfors påverkas och det råder störningar i lokaltrafiken, skriver NWT.

Orange varning

Utöver de gula varningarna har en mer allvarlig orange varning för vind i kombination med snöfall utfärdats för ett område kring Örnsköldsvik upp till Umeå. SMHI varnar för mycket begränsad framkomlighet i trafiken.

Även Östersjön liksom Kattegatt, Skagerrak och Bälten omfattas under hela eller delar av måndagen av gula varningar för kuling med en vindstyrka på upp till 21 meter i sekunden.

På grund av den hårda vinden ställer Destination Gotland in två avgångar mellan Visby och Nynäshamn.

Följ ämnen i artikeln