Efter dödsolyckan – 100 broar synas

Av:  Nelly Kronstrand

Anette Schrøder från Norge dog när hon föll 30 meter ner för en bro på E6 i Strömstad.

Nu meddelar Trafikverket att dödsfällan ska byggas om – och att fler broar måste synas.

– I hela landet har vi cirka 100 broar och platser som ska ses över och förfinas. I en del fall finns likheter med bron, säger Fredrik Olsson till Trafikverket till Göteborgs-posten.

Det var i november 2022 som 41-åriga Anette Schrøder från Norge föll handlöst ner för en motorbro på E6 i närheten av Strömstad – efter att hon missat ett mellanrum mellan brons körfält.

Nu meddelar Trafikverket att de kommer att bygga bort dödsfällan och att runt 100 broar ska synas, rapporterar Göteborgs-posten.

– Vi har efter olyckan prioriterat bron och tagit fram en möjlig lösning för att förhindra framtida olyckor. Det som hände är mycket olyckligt och djupt tragiskt, säger Fredrik Olsson, nationell samordnare för underhåll vid Trafikverket, till tidningen.

Föll handlöst 30 meter

Anette Schrøder hade stannat på bron för att hjälpa en annan kvinna som hade problem med sin bil.

Huven på bilen hade flugit upp under färd vilket orsakade problem för kvinnan.

I väntan på att larma SOS ställde sig Anette Schrøder vid mitträcket som skiljer södergående och norrgående körfält från varandra – på grund av tung trafik.

Men hon såg aldrig mellanrummet på en halvmeter mellan körfälten och föll handlöst 30 meter ner mot marken och dog.

100 broar ska synas

Det skydd som Trafikverket nu håller på att ta fram Skyddet är ett stålgaller som ska monteras över hålrummet – en sträcka på cirka 200 meter. Sedan väntar åtgärder vid ytterligare 100 broar i landet som har likande problematik.

– I hela landet har vi cirka 100 broar och platser som ska ses över och förfinas. I en del fall finns likheter med bron, säger Fredrik Olsson till Göteborgs-posten.

Utöver att polisen har upprättat en utredning av dödsfallet gör även Trafikverket en egen utredning av dödsolyckan vid bron. Dock är utredningen inte klar än, enligt tidningen.

Publisert: