Man sköt sambo och hotade blåljuspersonal – döms

TT

Publicerad 2022-12-22

En man döms för flera brott efter en dramatisk natt i Boden. Arkivbild.

En 35-årig man döms till fängelse i två år och fyra månader för flera brott sedan han skjutit sin sambo med luftgevär, försökt att skjuta polis och hotat ambulanspersonal med vapnet.

Händelsen utspelade sig en stökig oktobernatt i ett hus i Boden, rapporterar Norr Media. Blåljuspersonal hade kallats till mannens och hans sambos bostad, sedan han larmat då hon blödde från huvudet.

Först gick allt lugnt till och mannen var hjälpsam har de inblandade vittnat om i tingsrätten. Men sedan blev 35-åringen hotfull och kom in i köket där ambulanssjukvårdarna tog hand om kvinnan med ett luftgevär.

Tumult uppstod och en av ambulanssjukvårdarna lyckades knuffa omkull mannen och ambulanspersonalen flydde bostaden, enligt tidningsföretaget.

Mannen var även hotfull mot polisens insatsstyrka och sköt mot poliserna, som skickades till platsen, enligt domen. Dramat tog slut när poliserna övermannade och grep honom.

Mannen döms för grovt hot mot tjänsteman, grovt olaga hot, sabotage mot och blåljusverksamhet.

35-åringen döms också för misshandel för att tidigare under natten skjutit sin sambo två gånger med luftgevär, först i benet och sedan i rumpan. Hur skadorna i kvinnans huvud uppstod är oklart.

Mannen själv sade i rätten att han inte mindes så mycket av händelserna på grund av att han var full. Även kvinnan säger sig ha varit berusad och har enligt Norr Media varit fåordig under rättegången.

35-åringen döms även till att betala skadestånd till fyra poliserna och de två ambulanssjukvårdarna på totalt 141 545 kronor.