Statsministern: ”Samhället har svikit den här familjen”

Publicerad 2024-02-11

Amanda och hennes familj tvingas böta till det kriminella nätverket – annars hotar de att skada hennes tonårsson.

Statsminister Ulf Kristersson hyllar familjens mod att våga berätta.

– Det här är brott som inte alls syns och hörs lika mycket som skotten och de spektakulära sprängningarna, säger han.

I över ett års tid har Amanda och hennes tonårsson Johan utpressats av ett kriminellt nätverk. De har redan betalat hundratusentals kronor, allt för att Johan vägrade förvara narkotika åt gänget.

– Vi är en välbärgad medelklassfamilj i Stockholms innerstad – det här kan drabba alla, säger Amanda.

Och de är inte ensamma.

Amandas son blev utpressad av ett kriminellt nätverk. I över ett års tid betalade familjen hundratusentals kronor till gänget – för att han inte ska mördas.

Både polisen, och socialtjänsten, säger att de märkt en ökning av fall som dessa sedan våldsvågen drog igång 2023 och att problemet spridit sig i landet.

De osynliga brotten: ”Som ingen vågar tala om”

Efter att artikeln publicerades har många i liknande situation hört av sig med berättelser snarlika det Amanda och Johan upplever och reaktionerna har varit många.

Statsminister Ulf Kristersson är en av dem som reagerat.

– Samhället har svikit den här familjen som inte sett någon annan utväg än att betala gänget. Och det är ett tydligt exempel på att brottsligheten växer sig in i andra verksamheter. Blodpölar är illa nog men de syns i alla fall, det här är brott som ingen vill eller vågar prata om. Det är många som blir utpressade som absolut inte vill berätta av rädsla, säger han.

– Därför är det väldigt bra att de berättar om detta, det är brott som inte alls syns och hörs lika mycket som skotten och de spektakulära sprängningarna.

Statsministern berömmer Amanda och hennes familj som vågade berätta sin historia: ”Finns inget annat sätta att lösa det här på.”

Vad vill du säga till andra i samma situation som Amanda och Johan?

– Jag förstår att de inte kommer att tycka att mitt svar räcker till – men ni måste gå till polisen. Det finns inget annat sätt att lösa det här på. Det är djupt obehagliga situationer men det löser inte sig självt. När de får familjer på kroken vill de inte gärna släppa, säger Ulf Kristersson.

Han säger att artikeln både förvånade honom och inte.

– Jag har inte hört om exakt den här situationen förut. Men de senaste månaderna, och inte minst sedan nya rikspolischefen tillträdde, har vi haft åtskilliga diskussioner om det som nu bekymrar oss alla. Dels alla bedrägeribrott som ökar och som just nu drar in mer pengar än narkotika.

Kristersson tror att anonyma vittnen kan vara en lösning. Ett lagförslag som både Domstolsverket och JO har varit kritiska mot.

– Dels oroar vi oss över det som polisen kallar för övergrepp i rättssak. Det är ett lavinartat problem där brottslingar sitter och tittar i förundersökningar och sedan ger sig på folk som kan tänkas vittna. Att man hotar människor för att få pengar eller för att de inte ska vara med och lösa brott, säger Ulf Kristersson.

Förslaget: Anonyma vittnen

Straffen har skärpts för brotten olaga hot och utpressning. Men Ulf Kristersson vill framförallt lyfta fram lagförslaget om anonyma vittnen, det vill säga att kunna vittna helt anonymt.

– Det kommer att öka människors vilja att prata med polis och åklagare. Enbart anonyma vittnesmål kommer inte att räcka för en fällande dom men ska man komma åt de här gängkriminella människorna så kommer ibland anonymitet behövas.

Om Amanda och Johans situation säger han:

– Vi kommer att fortsätta att slå mot gängen, tills familjer som utsätts för sådan brutalitet känner sig trygga med att det är de kriminella som ska bli frihetsberövade under en mycket lång tid.