SD: Dra in bidrag vid missade föräldramöten

Publicerad 2022-10-05

Om utrikesfödda föräldrar i utsatta områden missar föräldramöten ska de kunna förlora bidrag.

Det vill SD i Göteborg – men förslaget får mothugg.

– Det är tveksamt om det här ens är lagligt, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), till Göteborgs-Posten.

Sverigedemokraterna i Göteborg vill att försörjningsstödet för utrikesfödda föräldrar i utsatta områden ska kunna dras in om de inte sätter sina barn i förskola från tre års ålder eller missar föräldramöten och utvecklingssamtal, rapporterar GP.

– Vi måste börja ställa krav på människor. Vi från samhället ger någonting – och som motkrav måste man ställa upp på någonting, säger Jörgen Fogelklou, gruppledare i SD Göteborg, till Göteborgs-Posten.

Får kritik från S och M

Förslaget kritiseras av kommunalrådet Marina Johansson (S).

– Försörjningsstödet ska inte användas för att straffa eller belöna någon. Det är det yttersta ekonomiska skyddet och de som skulle drabbas av det här är barnen, säger Marina Johansson, säger hon till GP.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) är också kritisk.

– Det är viktigt att barn går i förskolan, men jag tror att det är bättre att jobba med positiva incitament än tvång. Och det går inte att villkora försörjningsstöd på det här sättet, så det är tveksamt om det här ens är lagligt, säger han till tidningen.

Följ ämnen i artikeln