Ebba Buschs mäklare varnas

Publicerad 2022-09-20

Följetongen om Ebba Busch fastighetsköp fortsätter. Arkivbild.

Den mäklare som medverkade vid Kristdemokraternas ledare Ebba Busch uppmärksammade husköp i Uppsala får kritik av Fastighetsmäklarinspektionen, skriver Upsala Nya Tidning.

Hustvisten mellan Busch och en äldre man är över, men lever ändå vidare.

Nu får den mäklare som KD-ledaren anlitade för husaffären kritik på flera punkter efter en anmälan som gjordes i samband med affären. Det handlar bland annat om bristande dokumentation och kontroll.

Mäklaren ska också ha försökt att friskriva sig från ansvar och hävdat att det varit frågan om ett så kallat skrivuppdrag – det vill säga att han bara hjälpt till att ta fram köpehandlingar. Men inspektionen menar att en mäklare inte kan friskiva sig från sitt mäklaransvar.

Fastighetsinspektionens beslut kan överklagas.

Hustvisten om en tomt utanför Uppsala har pågått sedan augusti 2020. I oktober förra året ingick Busch och mannen en förlikning kring försäljningen. Mannen hävdade senare att han tvingats skriva på avtalet, vilket ledde till ytterligare en rad rättsliga turer. Han har också hävdat att han vid den ursprungliga försäljningen kände sig pressad och senare ångrade affären.

Ebba Busch har hela tiden hävdat att allt gått riktigt till och att hon varit ”extremt noggrann” kring förlikningen.

Mannen överklagade i mars Svea hovrätts beslut om att neka honom prövningstillstånd kring försäljningen, men har efter det valt att dra tillbaka sin överklagan. Högsta domstolen avskrev därför målet i slutet av juli.