SD-topp hänger ut unga – och jämför dem med Akilov

Här blir två ungdomar uthängda – av SD-toppen Mattias Karlsson.

På Facebook liknar Karlsson dem vid Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov, och hävdar att de vistas illegalt i Sverige.

Men personerna på fotot har uppehållstillstånd. En av dem är Fatemeh Khavari, 17, talesperson för protesten mot utvisningarna till Afghanistan.

– Det var jättehemskt att se bilden, säger hon till Aftonbladet.

”Ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terrorattentat, så tar polisen selfies med invandrare som vistas här illegalt och som borde utvisas...”

Så skriver Mattias Karlsson, ledamot och gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, som kommentar till en bild som han lagt upp på Facebook.

På onsdagsförmiddagen hade nästan 1 000 personer delat fotot. Sverigedemokraterna har även spridit det vidare på partiets officiella Facebook-sida. Där har hundratals kommentarer kommit in.

”Att lagar inte upprätthålls i ett samhälle är ett väldigt allvarligt symtom på att vi är på väg in i en samhällskollaps”, skriver en person.

”Trodde aldrig att en polis kunde sjunka så lågt”, skriver en annan.

Protesterade mot NMR

Fotot är från nazistiska Nordiska motståndsrörelsens marsch i Göteborg. En polis ler in i kameran. Han flankeras av 17-åriga Fatemeh Khavari och hennes kompis Amir Nabizadeh, 18, som tog bilden.

– Vi var där för att protestera mot nazisterna. När vi fotade så var NMR på väg därifrån, vi skrek att de skulle gå hem, säger Fatemeh Khavari.

– Jag sa på skämt till Amir att vi skulle ta en selfie med polisen. Så kom en av dem fram och frågade om vi ville ta en bild. Jag tror att han kände igen mig.

Skärmdump från Facebook.
Skärmdump från Facebook.

”Hemskt att se bilden”

Fatemeh Khavari är talesperson för nätverket Ung i Sverige, som i flera veckor sittstrejkat i Stockholm för att protestera mot utvisningarna till Afghanistan. Även Amir är engagerad i organisationen.

Både två har uppehållstillstånd i Sverige. De har alltså all rätt att vistas i landet.

– Det var jättehemskt att se bilden. Han tar vår bild och förtalar oss och hävdar att vi är illegala trots att vi har uppehållstillstånd. Sedan kallar han oss också terrorister. Det gjorde mig väldigt upprörd, säger Fatemeh.

– Han respekterar inte Sveriges lagar. För jag har fått asyl och uppehållstillstånd, då har jag också rätt att vara på gatan och ta selfie med en polis.

Amir lägger till:

– Det är många som kommenterat bilden som kallar mig för terrorist. Det är inte okej, jag är ingen terrorist och jag har rätt att bo i Sverige.

”Borde säga förlåt”

Trots att hon anser att Karlsson gjort sig skyldig till förtal planerar Fatemeh inte att göra någon polisanmälan mot SD-toppen.

– Jag sa till Amir att han gärna får anmäla om han vill. Men jag tänker inte göra det. Vi mötte motdemonstranterna som kom till Medborgarplatsen med kärlek, och jag vill göra samma sak nu. Jag vill ge honom möjligheten att ändra sig.

– Jag är snäll, och jag kan förlåta honom. Men han borde ändra sig och fundera över vad han gjort. Han borde också säga förlåt. När någon har kallat oss för terrorister trots att vi bara är vanliga människor har vi rätt att få en ursäkt.

Aftonbladet har sökt Mattias Karlsson och Sverigedemokraternas pressavdelning. Utöver ett uppföljande Facebook-inlägg avböjer de att kommentera uthängningen.

LÄS OCKSÅ: Så blir Sverige 2028 – om SD har makten

Publisert:

LÄS VIDARE