Folkomröstningen i Katalonien

Omvärldens tystnad efter polisvåldet i Spanien

Av: 

TT

NYHETER

Många världsledare har valt att vara tysta om polisvåldet i Katalonien under folkomröstningen om självständighet.

Men Venezuelas president Nicolás Maduro, som själv beskylls för hårdföra metoder, är en av dem som går ut och fördömer Rajoys regering.

Maduro säger i en tv-sändning att den spanska polisen utsatt väljarna för "ett brutalt förtryck". Han säger att Spaniens premiärminister Mariano Rajoy "måste stå till svars inför världen för vad som har hänt i Katalonien".

Den spanska polisen gjorde räder mot vallokaler runt om i Katalonien för att försöka stoppa folkomröstningen om självständighet. Minst 844 människor uppsökte vård, varav fler än 90 människor har bekräftats ha värre skador än blessyrer.

Maduros regering har själv anklagats av oppositionen, USA och andra regeringar för brutala attacker mot det egna folket i samband med protester. Den spanska regeringen med Rajoy i spetsen har drivit på för ytterligare EU-sanktioner mot venezuelanska tjänstemän.

Fler politiker fördömer

Förutom Maduro har några framträdande politiker – varav flera själva har brottats med självständighetssträvanden – gått ut och fördömt våldet.

Den belgiske premiärministern Charles Michel slår fast i en tweet att ”våld kan aldrig vara svaret”. Den brittiske labourledaren Jeremy Corbyn tog också till Twitter och kräver att regeringen agerar för att stoppa våldet: ”Polisvåldet mot Kataloniens medborgare är chockerande. Den spanska regeringen måste agera så att det upphör.”

Även Skottlands ledare Nicola Sturgeon – som företräder ett parti som vill att Skottland bryter sig loss från Storbritannien, förfäras av polisvåldet, och Storbritanniens utrikesdepartements svar på rapporterna från Katalonien – om att spansk lag måste upprätthållas.

– Vi är självklart oroade av alla former av våld men helt klart är folkomröstningen, som jag förstår det, inte författningsenlig, säger den brittiske utrikesministern Boris Johnson till Reuters.

”En sann vän till Spanien skulle säga åt dem att dagens agerande är fel och skadligt”, twittrar Nicola Sturgeon.

Europarådet granskar

Europarådets ordförande Thorbjørn Jagland utlovar en granskning av polisens metoder i Katalonien.

”Europarådet har, speciellt genom rättspraxis i den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, tydliga regler. Dessa använder vi exempelvis i Turkiet och Ryssland”, skriver Jagland i ett inlägg i Facebook.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har hittills avböjt att kommentera händelserna i Katalonien för TT men skriver kort på Twitter:

”Våldsamma sammandrabbningar och många skadade i Katalonien. Parterna måste hitta en väg tillbaka till dialog”, konstaterar hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Nästan 850 skadade under folkomröstningen i Katalonien

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkomröstningen i Katalonien

Katalonien

Nicola Sturgeon

Nicolás Maduro

Jeremy Corbyn

Margot Wallström

Mariano Rajoy