Estelle kramade mamma efter kärlekshyllningen

avSusanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Kronprinsessan Victoria kärleksbombade svenska folket på sin födelsedag. För första gången höll hon själv tal på Borgholm under sitt födelsedagsfirande. 

– Jag vill tacka svenska folket för all den värme och kärlek som ni givit mig genom åren. Jag kan inte med ord beskriva hur mycket det betyder för mig. Tack, sa hon

Lilla Estelle kände kärleken i luften – och gav mamma en stor kram efter talet.

1 av 20 | Foto: Peter Wixtröm

Borgholms idrottsplats badade i sol när de två hästspannen med kungafamiljen rullade in på gräsmattan. Omkring 7 000 personer såg kronprinsessan kliva ur ena vagnen tillsammans med dottern Estelle och prins Daniel. Tätt följd av drottning Silvia, kung Carl Gustaf, prins Carl Philip och Sofia samt Prinsessan Madeleine och och Chris.

Victoria hade, liksom drottning Silvia, bytt om till folkdräkt. 

Hon strålade av glädje och lät sig tålmodigt fotograferas av medieuppbådet – innan hon tog plats framför scenen. 

Gick ned på knä för Estelle

En mängd artister som Malena Ernman, Magnus Uggla, Jill Johnson och Christer Lindarw framträdde för kronprinsessan.

Markus & Martinus var det stora dragplåstret. Den norska popduon vände sig till prinsessan Estelle i början av sitt framträdande. En av bröderna gick ned på knä när han sjöng för Estelle. Hon log och blev rosig om kinderna.

Estelle vek sig av skratt

Innan de gick av scenen lyckönskade Markus & Martinus kvällens huvudperson:

– Vi gratulerar! Det är en stor ära att vara här i dag.

Det visades också en film från kronprinsessans barndom där hon ger svar på tal.

Estelle var väldigt road av att se sin mamma som barn. I slutet av filmklippet skrattade Estelle så mycket att hon vek sig framåt.

Varje år får en idrottare Victoriastipendiet på kronprinsessans födelsedag.  Den här gången belönades Jenny Rissvedsav av Victoria med orden:

– Jenny, ditt OS-guld i Rio var något helt enastående. Tack.

Glömde att tala

Efter prisutdelningen skulle Victoria själv hålla tal. Då glömde hon sig för ett ögonblick och började gå ned för scenen. Kalle Moraeus räddade situationen och kallade upp henne igen. 

Talet var det första i sitt slag på Borgholm då det brukar vara kungen som talar till sin dotter. Kronprinsessan använde minuterna till att kärleksbomba folket. Hon tackade för allt stöd och all kärlek hon fått under alla år.

– Jag vill tacka svenska folket för all den värme och kärlek som ni givit mig genom åren. Jag kan inte med ord beskriva hur mycket det betyder för mig. Tack, sa hon.

Belöningen kom omedelbart. Lilla Estelle gav mamma en kram när hon återvände till sin plats.

Flög separata plan

Det blev lång dag för kronprinsessan då firandet inleddes redan på morgonen i Stockholm med en tacksägelse gudstjänst –och sedan en kortege genom staden. 

Först vid halv fem på eftermiddagen landade kungen, drottningen, prinsessan Madeleine, Chris, Leonore och Nicolas på flygplatsen i Kalmar. De kom med regeringsplanet. För att säkra tronföljden färdades kronprinsessan i ett annat plan.

Madeleines och Chris O’Neils hund var också med. Det ankom på Chris att rasta den kort efter landningen.

Vid kvart i fem landade kronprinsessan Victoria tillsammans med prins Daniel och barnen Estelle och Oscar. De flög reguljärt.

Får fler presenter

Firandet avslutas under lördagen på det kungliga sommarstället Soliden. Då träffar kronprinsessan allmänheten. Det är en chans för den som vill ge kronprinsessan en egen födelsedagspresent. Aftonbladet finns på plats och rapporterar.

1 av 6 | Foto: Peter Wixtröm
Publicerad: