Popstjärnan mitt i terrorkaoset: "En massa fientlighet i luften"

NYHETER

LONDON.

Finsbury Park-borna är förbannade efter måndagens terrorattack.

Då går popstjärnan Jermain Jackman, 22, ut på gatan - för att lugna sina grannar.

– Det finns en massa ilska och fientlighet i luften, säger Jackman till Aftonbladet.

1 av 8

Popstjärnan Jermain Jackman, 22, bor minuter från det muslimska center i Finsbury Park där måndagsmorgonens terroristattack dödade en och skadade tio. En kvart efter att en man i en skåpbil tagit fart och mejat ner en grupp som just avslutat sin nattbön gick Jackman ner på gatan. Grannarna var chockade, rädda - och förbannade.

– Det finns en massa ilska i luften här och en massa fientlighet för vi har skapat en plats där islamofobi kan växa och nu agerar folk på det, säger den brittiska "The Voice"-vinnaren från 2014 till Aftonbladet.

– Vi måste ha intellektuella diskussioner som kan ta oss framåt i en enad front.

Manar till lugn

Jackman, som fick ett skivkontrakt på Will.i.ams bolag värt över en miljon kronor när han vann musiktävlingen i BBC för tre år sedan, går runt kring polisavspärrningarna och pratar med sina grannar. Under morgonen använde han sig av sitt kändisskap för att mana sina grannar till lugn efter det misstänkta hatbrottet.

– Många här känner mig. Jag har varit runt och pratat på skolor, kyrkor och moskéer. Jag är kristen men jag kan prata för den muslimska befolkningen här. Efter varje terroristattack så blir den muslimska gruppen en misstänkt grupp,
säger han.

1 av 16 | Foto: Petter J Larsson
Saeed Hasm sprang efter och brottade ner den misstänkte terroristen.

– Men igår handlade det om en vit man som mejade ner folk på gatan. Han visste precis vad han gjorde och vilken skada han ville framkalla. Han tajmade det precis så att det skulle inträffa just när folk har bett sina kvällsböner och lämnar moskén för att gå hem till sina älskade, så att han skulle göra maximal skada. Så låt oss kalla det för vad det är; han är en terrorist och det här är en terroristattack. Inte bara muslimer kan vara terrorister, säger han.

Mycket sorg i luften

Det var Labourledaren Jeremy Corbyn, det drabbade valdistriktet Islingtons parlamentsledamot som möttes av jubel när han besökte Finsbury Parks moské på måndagseftermiddagen, som upptäckte Jermain Jackman i en lokal talangtävling 2006. Under Corbyns kampanj inför nyvalet för två veckor sedan tackade Jackman genom att sjunga på ett Labourevent. Nu står han enad med sina grannar - för att gå vidare.

– Det är upprörande för vi har haft så många terroristattacker i London de senaste veckorna och vi hade den fruktansvärda branden i Grenfell Tower förra veckan. Så det är väldigt mycket sorg i luften men Finsbury Park är ett starkt och tufft område så vi kommer att borsta bort det här och gå vidare. 

Flera andra brittiska popstjärnor har under måndagen tagit till social media för att fördöma attacken och visa sina sympatier för offren.

"Väldigt sorgligt att höra om terroristincidenten i Finsbury Park", skriver Ellie Goulding, 30. Peter Andre, 44, twittrar "Lyssnar på nyheterna. Så sorgliga, sorgliga tider, det krossar verkligen mitt hjärta", medan Lily Allen ger en känga till brittisk media som hon menar bär en del av ansvaret för attacken.

"Radikaliserad av brittisk media. #FinsburyPark", skriver den 32-åriga sångerskan.

ARTIKELN HANDLAR OM