Mänskliga rättigheter

Domstol ger stöd till slöjförbud

Av: 

TT

NYHETER

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna ger sitt stöd till Belgiens förbud mot att bära heltäckande slöja, så kallad niqab, på allmän plats.

Rätten anser att förbudet inte kränker religionsfriheten eller åsiktsfriheten.

Belgiens förbjud mot plagg som täcker ansiktet har fått klartecken i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.
Belgiens förbjud mot plagg som täcker ansiktet har fått klartecken i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

I juni 2011 införde Belgien en lag som förbjuder användandet av plagg som helt eller delvis täcker ansiktet på allmän plats. Några år tidigare hade ordningsföreskrifter införts i tre av landets kommuner – Dison, Pepinster och Verviers – som förbjuder användandet av plagg som täcker ansiktet på "alla offentliga platser under alla tidpunkter på dygnet", enligt ett pressmeddelande från domstolen.

Tre kvinnor överklagade, med motiveringen att de bär slöjan av egen fri vilja och att de anser sig vara diskriminerade. Nu har domstolen i Strasbourg prövat lagen och föreskrifterna och ger sitt klartecken till Belgien.

Domstolen har tidigare tagit upp en liknande lag i Frankrike, och kom även i det fallet fram till att varken religionsfriheten eller de mänskliga rättigheterna kränks.

Den som bryter mot den belgiska lagen kan enligt nyhetsbyrån AFP dömas till böter eller fängelse i maximalt sju dagar.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mänskliga rättigheter

Belgien