Johan Gustafssons medfånge frisläppt

NYHETER

Sydafrikanen Stephen McGowan, som suttit fängslad hos al-Qaida i Mali tillsammans med svenske Johan Gustafsson, har släppts fri och är tillbaka i sitt hemland, enligt Sydafrikas utrikesminister Maite Nkoana-Mashabane.

1 av 3
Sydafrikanen Stephen McGowan i förgrunden, i bakgrunden Johan Gustafsson.

Det meddelar Sydafrikas utrikesminister Maite Nkoana-Mashabane på en pressträff.

McGowan genomgår läkarkontroller, men ska inte ha några allvarliga skador. Ingen lösesumma har betalats för att få honom fri, enligt utrikesministern.

– Vi hälsar honom varmt välkommen hem och önskar honom all lycka i sitt liv som en fri man. Men det är sorgligt att hans kära mor dog i maj 2017 och aldrig fick se sin son komma hem, säger Maite Nkoana-Mashabane.

För en månad sedan släppte kidnapparna en film med McGowan och där tycktes han inte vara medveten om sin nära förestående frigivning.

– Det är lång tid att vara borta (...) när tror ni att det här är över? sade McGowan, enligt det USA-baserade övervakningsorganet Site, som hade hittat videon via onlinetjänsten Telegram.

FAKTA

Kidnappningen av McGowan

▪▪ Sydafrikanen Stephen McGowan kidnappades tillsammans med svenske Johan Gustafsson och nederländaren Sjaak Rijke av al-Qaidas nordafrikanska gren, Aqim, i Mali i november 2011.

▪▪ Rijke fritogs i april 2015. Gustafsson landade på Arlanda i måndags efter att ha släppts fri.

▪▪ De tre befann sig tillsammans med en tysk man på en restaurang i Timbuktu i norra Mali när beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl.