Fortsatt oroligt i Hamburg: ”Lämna området”

avJamshid Jamshidi

G20-mötet avslutades på lördagen - men kravallerna fortsatte över natten.

Butiker plundrades och polisen attackerades med flaskor.

Människor uppmanades lämna stadsdelen St. Pauli – för sin egen säkerhet.

1 av 14 | Foto: AFP
En flicka i batmandräkt står utanför ett plundrat apotek i Schanzenviertel-distriktet i Hamburg.

G20-mötet i Hamburg avslutades under lördagen, men oroligheterna i staden fortsatte över natten. Enligt polis och brandkår brann bilar över hela staden även under söndagsmorgonen, skriver Hamburger Abendblatt.

Över tio fordon ska ha stått i lågor i Altona och centrum, samt i stadsdelarna Billstedt, Hammerbrook, Hamm, Stellingen och Langenhorn. Efter att mötet mellan världsledarna avslutats på lördagen var det dock stadsdelen St. Pauli som oroligheterna koncentrerade sig till.

Det vänsterextrema så kallade ”svarta blocket” hamnade i våldsamma sammandrabbningar med polisen. Tyska tidningen Hamburger Morgenpost rapporterar att polisen bland annat attackerades med flaskor – och svarade med pepparsprej, tårgas och vattenkanoner.

Kravallerna och skadegörelsen hade pågått under både torsdags- och fredagskvällen då ett tusental personer ur svarta blocket deltagit i protesterna mot G20-mötet.

Under dagen på lördagen demonstrerade cirka 50 000 människor under parollen ”G20 – ni är inte välkomna”. I samband med det ska ett hundratal personer ha attackerat polisen på plats, skriver TT.

Över hundra gripna

På lördagskvällen rörde sig fortfarande ”hundratals” svartklädda personer på gatorna, enligt Reuters. Demonstranterna plundrade flera butiker och krossade bland annat fönsterrutor på ett apotek och en bank.

Räddningstjänsten har bekräftat att människor kommit till skada, men inte berättat hur många eller hur allvarligt.

Av säkerhetsskäl har polisen stängt ner tunnelbanetrafiken i området Sternschanze. Polisen i Hamburg uppmanar människor att lämna området på grund av det rådande läget och den stora risken att utsättas för fara.

Enligt polisen har 144 personer gripits under kravallerna.

ARTIKELN HANDLAR OM

G20

Hamburg