Bok om Rausing kritiseras: ”Helt förvrängd”

NYHETER

För fem år sedan dog Hans Kristian Rausings fru Eva i sviterna av parets drogmissbruk.

I boken ”Mayhem, a memoir” skriver Tetra Pak-arvingens syster Sigrid Rausing om sin relation till paret.

Inför utgivningen kritiseras hon nu av Eva Rausings far – som tycker att beskrivningen av makarna är ”helt förvrängd”.

1 av 5
Tom Kemeny med dottern Eva på hennes bröllopsdag.

Tom Kemeny, pappa till Eva Rausing, ifrågasätter avsikten med boken och objektiviteten i den, skriver The Guardian. ”Mayhem, a memoir” är tänkt att ges ut i början av september. I ett uttalande på tisdagen säger Eva Rausings far att boken ”allvarligt skadat och upprört familjen.”

Hittades död efter två månader

Eva Rausing dog av en överdos sommaren 2012. Men det var först efter två månader som det blev allmänt känt att Tetra Pak-miljardären Hans Kristian Rausings fru var död. Eva Rausing hade gömts under en hög med täcken och plastpåsar i ett sovrum i parets lyxhus i London. Polisen gjorde den makabra upptäckten när de genomsökte huset efter att ha gripit Hans Kristian Rausing för misstänkt drograttfylleri. Tetra Pak-arvingen åtalades och dömdes för brott mot griftefriden.

– Jag vet att det låter själviskt men jag ville helt enkelt inte att hon skulle lämna mig, har Hans Kristian Rausing sagt till en läkare.

Systern tog hand om barnen

Enligt Tom Kemeny har han och familjen försökt att stoppa utgivningen av boken i 18 månader. Han beskriver sin dotter som ”en snäll, varmhjärtad och kärleksfull mor som gjorde mycket för att hjälpa andra som kämpade med missbruk”, något som han tycker att Sigrid Rausing bortser ifrån.

Hans Kristian och Eva Rausing gifte sig efter att ha träffats på ett rehab 1992. Paret kämpade i många år med sitt drogmissbruk. När Hans Kristian lämnade en behandling i förtid tog hans syster Sigrid Rausing tillfälligt hand om parets fyra barn eftersom rehabiliteringscentrets personal hade kontaktat sociala myndigheter.

"Vi känner att Eva skulle leva idag om barnen inte hade tagits från sin kärleksfulla mamma som kämpade med missbruk. Den outhärdliga smärtan att separeras från dem ledde till slut till hennes död, enligt vår åsikt”, säger Tom Kemeny som anser att Sigrid Rausings bok är ett försök att berätta om, och rättfärdiga, sitt handlande inför allmänheten.

”Påståendena inte sanna”

I ett uttalande till The Guardian säger Sigrid Rausing: ”Varje förälder som förlorar ett barn går igenom ofattbar smärta. Jag har en del sympati för Tom Kemenys önskan att skydda sin dotters minne, men de flesta av de påståenden han gör om mig, och min bok, är helt enkelt inte sanna.”

Sigrid Rausing uppger att boken i huvudsak inte handlar om Eva Rausing utan om hur det är att leva med missbruk i familjen och ”hur det är att se människor du älskar förstöra sig själva inför dina egna ögon.”

Gift sig på nytt

Efter sin frus död skrev Hans Kristian Rausing in sig på en psykiatrisk klinik för att bli kvitt från sitt missbruk. Sedan tidigare hade han träffat den välbärgade och adliga konstkännaren Julia Delves Broughton som besökte honom regelbundet under rehabiliteringen.

Några månader efter att Hans Kristian Rausing skrevs ut från kliniken uppgavs han må mycket bättre. På bilder syntes en brunbränd man som gått upp i vikt – fjärran från det bleka och jagade ansikte som pressen visat bilder på efter fruns död.

Våren 2014 friade han till sin nya kärlek och i juni samma år gifte sig paret. De bor numera i oljemiljardären Roman Abramovich exklusiva hus i London som Hans Kristian Rausing köpt för uppskattningsvis 285 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM