Trump om USA:s kärnvapenarsenal: ”Kraftfullare än någonsin”

Efter president Donald Trumps och Nordkoreas eldfängda ordkrig säger USA:s utrikesminister Rex Tillerson att det inte finns ”något omedelbart hot” för krig.

– Amerikanerna kan sova gott om nätterna, säger han, enligt nyhetsbyrån AP.

Samtidigt som Tillerson försöker kyla ner situationen twittrar Trump om att USA:s kärnvapenarsenal är ”kraftfullare än någonsin”.

Tisdagens uppgifter i Washington Post om att Nordkorea utvecklat en kärnvapenstridsspets avsedd för långdistansrobotar, fick Donald Trump att ilskna till på diktatorn Kim Jong-un.

– Nordkorea gör bäst i att inte hota USA mer. De kommer att mötas av eld och ursinne av ett slag som världen aldrig tidigare sett, meddelade han från sin golfklubb i New Jersey.

Nordkorea svarade genom att hota att slå till mot Guam, ett amerikanskt autonomt territorium i Stilla havet, i förebyggande syfte. I ett uttalande via den statliga nyhetsbyrån KCNA uppgav landet att man undersöker möjligheterna att angripa ön med ballistiska robotar. På Guam finns bland annat en amerikansk flygbas med de strategiska bombplanen B-1B och B-52 samt robotförsvarssystemet THAAD.

”Ett språk Kim Jong-un förstår”

Rex Tillerson, amerikansk utrikesminister, försökte på onsdagen tona ner Trumps hot om ”eld och ursinne”. Enligt Tillerson försökte presidenten vara tydlig för att undvika ”felberäkningar”, skriver AP.

– Vad presidenten gör är att förmedla ett tydligt budskap till Nordkorea på ett språk som Kim Jong-un förstår, eftersom han inte verkar förstå diplomatspråk, säger utrikesministern.

– Jag tror att presidenten ville vara tydlig med den nordkoreanska regimen om USA:s odiskutabla förmåga att försvara sig själv och sina allierade.

Mellanlandade på Guam

Tillerson förklarade att han ser Nordkoreas eskalerande hot som ett tecken på att USA:s strategi fungerar. Enligt honom har de senaste händelserna inte fört amerikanerna närmare en militär insats mot diktaturen.

– Inget jag har sett eller känner till, tyder på att situationen förändrats dramatiskt under det senaste dygnet, säger han, enligt AP.

Rex Tillerson höll pressträffen ombord på sitt plan, strax innan en mellanlandning på Guam, på väg hem till Washington från Malaysia.

Även försvarshögkvarteret Pentagon har tidigare försökt att lugna läget efter Trumps utspel, genom att meddela att man ”inte är medveten om någon policyändring” angående Nordkorea-politiken.

Trump: ”starkare och kraftfullare”

Men i samma veva som presidentens medarbetare försöker sänka tonläget kommer Donald Trump med ett nytt uttalande på onsdagen – om att den amerikanska kärnvapenarsenalen är ”kraftfullare än någonsin”.

”Min första order som president var att renovera och modernisera vår kärnvapenarsenal. Den är nu betydligt starkare och kraftfullare än någonsin tidigare”, skriver han på Twitter och fortsätter:

”Förhoppningsvis kommer vi aldrig behöva använda den här kraften, men det kommer aldrig komma en tid då vi inte är den mäktigaste nationen i världen!”

Publisert:

LÄS VIDARE