En till sjukhus efter att lastbil vänt på motorvägen

NYHETER

En man har förts till sjukhus efter att hans personbil prejats av en lastbilsförare som försökte vända på motorvägen utanför Ulricehamn.

Lastbilsföraren har gripits misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Flera hundra liter diesel har läckt ut på vägbanan och enligt Trafikverket kan det dröja långt in på natten innan trafiken i ostlig riktning är igång igen.

Foto: Läsarbild

Olyckan inträffade på riksväg 40 vid Ulricehamnstunneln i riktning mot Jönköping vid 20-tiden. Eftersom Trafikverket har övervakningskameror vid olycksplatsen har polis och räddningstjänst en god bild av händelseförloppet.

– Det är en utländsk lastbil som har kommit från Jönköpingshållet och vänt på en sån här ficka som är avsedd för snöröjningsfordon och annat. När han kom ut på motorvägen på andra sidan prejade han en personbil in i sidoräcket. I samband med det har halva personbilens tak skalats av, säger Lars-Erik Nilsson, insatsledare på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, i Aftonbladet TV.

Satt fastklämd

Mannen i personbilen satt kvar i sitt fordon efter olyckan.

– Han var ensam i bilen och satt fastklämd. Vi har klippt av taket och tagit ut honom, säger Lars-Erik Nilsson.

Mannen har förts till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås med oklara skador. Lars-Erik Nilsson säger att tillståndet för mannen inte ska ha varit livshotande.

Polisen skriver på sin webbplats att föraren av lastbilen har gripits misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Stort dieselutsläpp

Enligt räddningstjänsten har det läckt flera hundra liter diesel från tanken på lastbilen.

– Det är stor påverkan på trafiken. I ostlig riktning är trafiken helt avstängd, i västlig riktning är framkomligheten begränsad, säger Lisa Nordmark, presskommunikatör på Trafikverket.

Medan bärgnings- och saneringsarbetet pågår leds trafiken i ostlig riktning av vid Hökerumsmotet (avfart 92) in på gamla riksväg 40, meddelar Trafikverket på sin webbplats.

Fordon tas i beslag

Till en början beräknade Trafikverket att bärgningsarbetet skulle vara färdigt klockan 21. Senare förlängdes den preliminära sluttiden till midnatt.

– Bärgnings- och saneringsarbetet har påbörjats men kommer att ta en stund. Den preliminära tiden kan förskjutas ytterligare. Det kan dröja långt in på natten tills det är färdigt, säger Lisa Nordmark vid 22.15-tiden.

Även i riktning mot Borås påverkas trafiken av olyckan.

– Det rullar på men går lite långsammare, säger Lisa Nordmark.

Både lastbilen och personbilen som var inblandade i olyckan kommer att tas i beslag av polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM