Magasinen i vårdens väntrum fick Maria att skriva arg lapp

Foto: Privat
När Maria Håkansson fick se magasinen som förespråkar viktnedgång i psykiatrins väntrum blev hon förbannad.
NYHETER

Maria , 22, satt i psykiatrins väntrum när hon fick syn på magasinet som fick ångesten att rinna över henne. Hon kastade alla tidningar och lämnade en lapp signerad ”en föredetta ätstörd”.

Maria Håkansson, 22, från Linköping, led av ätstörningen bulimi i två år och kämpar fortfarande för att inte falla tillbaka. Men när hon under torsdagen besökte en psykiatrisk mottagning för ett möte med sin terapeut slog mörkret över henne mer än vanligt.

– Helt plötsligt kände jag mig verkligen inte bekväm i min kropp.

Det som gjorde Maria upprörd var ett Magasin i väntrummet. På omslaget löd rubriken ”gå ner i vikt”.

– Jag mådde inte bra när jag kom dit och det blev ännu värre när jag såg det där. Alla sjuka tankar kom tillbaka.

Mario berättar att hon känner många som går till samma psykiatriska avdelning och att hon har en del bekanta som fortfarande har aktiva ätstörningar.

– Jag blev arg och väldigt ledsen. Om jag reagerade som jag gjorde, hur ska då andra reagera?

Kastade tidningarna i papperskorgen

Hon valde att träffa sin terapeut som vanligt utan att ta upp detta. I stället kastade alla tidningar och skrev en lapp.

– Jag hade alldeles för mycket ångest för att ta upp det där och då. Jag har blivit illa bemött av vården tidigare och orkade ta en eventuell kamp.

”Hur tänker ni när ni lägger ut tidningar om viktnedgång här? Mvh en före detta ätstörd”, skrev hon på lappen.

”Många har hört av sig”

Maria driver Instagramkontot ”Sizegudinna” där hon skriver om kroppsaktivism, ätstörningar och psykisk ohälsa. Där delade hon med sig av upptäckten.

– Det är många som har hört av sig och sagt att de är likadant på andra avdelningar och många tycker det är bra att jag sa ifrån. Det får inte vara såhär.

Nu hoppas Maria att hon och andra människor ska slippa se sådana här tidningar i vårdens väntrum.

– Jag hoppas att personalen tar åt sig av det jag säger. Jag är trött på att bli förminskad och illa behandlad. Ser jag en till tidning som förespråkar viktnedgång så vet jag inte om jag går tillbaka. Det är hos terapeuten jag vill känna mig trygg.

ARTIKELN HANDLAR OM