Tillförordnad minister trotsade Trump – får sparken

avJoakim Magnå, Susanna Hållbus

Som t f justitieminister uppmanade hon jurister att inte försvara president Trumps resestopp. Nu får Sally Yates sparken.

”Hon har förrått justitiedepartementet genom att vägra implementera en lag skapad för att skydda medborgarna i USA”, skriver Donald Trump i ett pressmeddelande.

Ersättaren Dana Boente har redan upphävt Yates order.

1 av 2 | Foto: Pete Marovich / AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA
USA:s tillförordnade justitieminister Sally Yates.

USA:s tillförordnade justitieminister Sally Yates ifrågasatte Trumps inreseförbud. På måndagen gjorde hon klart att departementet inte skulle slåss för att upprätthålla det, innan hon skulle ersättas av Trumps nominerade Jeff Sessions. I ett brev till departementets jurister skrev Yates att hon inte var övertygad om att presidentens verkställande order är laglig.

”Ordern stämmer inte överens med departementets plikt att alltid söka rättvisa och stå upp för vad som är rätt. Så länge jag är tillförordnad minister kommer justitiedepartementet inte försvara den verkställande ordern i domstol”, skrev hon i ett brev till departementets jurister.

Några timmar senare fick hon sparken av Donald Trump.

”Hon har förrått justitiedepartementet genom att vägra implementera en lag skapad för att skydda medborgarna i USA. Hon är anställd av Obama. Hon har en svag inställning till gränserna och en väldigt svag inställning till illegal invandring. I kväll blev hon friställd från sina uppdrag”, skriver presidenten i ett pressmeddelande.

Trump: ”Demokraterna förhalar med flit”

Nu tar federala åklagaren Dana Boente över posten innan Sessions är godkänd som justitieminister. I pressmeddelandet anklagar Donald Trump demokraterna i amerikanska senaten för att avsiktligt förhala processen att godkänna Jeff Sessions.

Beslutet att sparka Sally Yates kommer efter ett uppmärksammat uttalande av Vita husets presstalesperson Sean Spicer. Trumps verkställande order att stoppa flyktingmottagande och att belägga medborgare från sju länder med inreseförbud i USA i (minst) 90 dagar har fått massiv kritik – även från det egna departementens personal.

– Har byråkrat-karriäristerna problem med beslutet? De borde antingen hålla sig till linjen, eller så kan de dra, sa Sean Spicer.

”Lagenlig och ordentlig”

Det dröjde inte länge efter att Dana Boente tagit över som han tog till orda – och sa emot Sally Yates uppmaning genom att beordra justitiedepartementets jurister att ”göra sin plikt” och försvara Donald Trumps reseförbud, skriver AP.

Dana Boente säger i ett uttalande att presidentens verkställande order är ”både lagenlig och ordentligt skriven”.

Sally Yates är kvar sedan Barack Obamas administration och var tänkt att avgå i samband med att Donald Trumps tilltänkte justitieminister Jeff Sessions blivit godkänd och klar.

ARTIKELN HANDLAR OM