Isbjörn bröt sig in i svenska expeditionens stuga: ”Skrek högt”

Forskaren och naturfilmaren Lars-Öivind Knutsen vaknade upp till en mardröm under natten mot tisdagen.

Under filmexpeditionen till Grönland bröt sig en arg och hungrig isbjörn in genom Lars-Öivinds sovrumsfönster.

– Jag vaknade av en smäll, och såg upp mot ett isbjörnshuvud som stirrade ner på mig, säger Lars-Öivind Knutsen.

Tillsammans med naturfotograferna Göran Ehlmé och Simon Stanford befann sig Lars-Öivind Knutsen på östra Grönland för att göra en dokumentär om valrossar.

Men det blev framförallt en annan art som teamet, framförallt Lars-Öivind, fick närkontakt med.

– Vi gick och la oss för en god natts sömn, i det varma vädret hade jag lämnat en liten öppning i fönstret. Vid fyratiden vaknade jag av en smäll, och såg upp mot ett isbjörnshuvud som stirrade ner på mig. Jag skrek högt. Först drog sig björnen tillbaka – men kom sedan in som en projektil med hela sin överkropp och bet mig i handen, tummen blev svårt sargad, säger Lars-Öivind i en artikel på svenska produktionsbolaget Deep Sea’s sajt.

Lars-Öivind berättar vidare hur björnen därefter försökte dra honom med sig ut genom fönstret samtidigt som han slog på djuret med sin fria hand.

Lars-Öivind Knutsen vaknade av att en isbjörn stod i stugan och stirrade på honom.
Lars-Öivind Knutsen vaknade av att en isbjörn stod i stugan och stirrade på honom.

Ville äta Lars-Öivind

I rummet intill vaknade kollegan Göran Ehlmé av allt väsen. När han insåg vad som höll på att hända grabbade han tag i en kvast som han sprang ut och kastade på isbjörnen som sedan drog sig tillbaka. Andra kollegan Simon Stanford avlossade ett skott med en signalpistol och björnen lunkade tillslut iväg (utan Lars-Öivind).

Varför isbjörnen gick till attack råder det enligt Lars-Öivind, som har skrivit en doktorsavhandling om isbjörnar, inga tvivel om.

– Det hungriga djuret såg mig som mat, säger han.

Lars-Öivind mådde under omständigheterna bra efter attacken men flögs till ett sjukhus på Island för att få vård. Simon och Göran är kvar på Grönland och på grund av den dåliga täckningen är ingen ur teamet anträffbar.

 Simon Stanford skrämde isbjörnen genom att avfyra ett skott med en signalpistol.
Simon Stanford skrämde isbjörnen genom att avfyra ett skott med en signalpistol.

Isbjörnar strök omkring stugan

Men redaktionschefen Peter Löfgren berättar för Aftonbladet att killarna på Grönland hade sett isbjörnar stryka omkring deras stuga dagarna innan attacken.

– Det är extremt varmt på Grönland nu, 20 grader. Det är därför isbjörnarna söker sig söderut. Isarna i norr har brutits upp vilket gör att de inte kan jaga säl. Då vandrar eller simmar de söderut och letar föda längs kusten och det råkade bli Lars-Öivind, säger Peter.

Enligt Peter har teamet gevär men de får bara användas i livshotande situationer eftersom isbjörnen är fridlyst.

Efter attacken har isbjörnen kommit tillbaka för att göra nya försök att ta sig in i expeditionens hus, varför det nu kan bli aktuellt att skjuta djuret.

Expeditionen är på Grönland för att filma Valrossar. ”det är spännande, ett pojkäventyr”, säger redaktionschefen Peter Löfgren.
Expeditionen är på Grönland för att filma Valrossar. ”det är spännande, ett pojkäventyr”, säger redaktionschefen Peter Löfgren.

På väg tillbaka

Trots det livsfarliga mötet är Lars-Öivind fast besluten om att åka tillbaka till Grönland och fullborda projektet.

– De andra killarna ville absolut stanna och Lars-Öivind är påväg tillbaka, säger Peter.

Teamet hoppas nu att resten av filmandet kan ske säkert – men det är ingen självklarhet.

– Vi är där för att filma ett annat djur som också är ett av världens farligaste. Valrossar är också jättestora och ganska aggressiva. Men det är spännande, ett pojkäventyr.

Publisert:

LÄS VIDARE