Översvämningar i Europa 2021

”Tsunami” chockade Ahrweiler – minst 110 har dött i vindistriktet

Av: 

Adam Westin

NYHETER

BAD NEUENAHR-AHRWEILER/ERFTSTADT/EUSKIRCHEN.

En ”tsunami” drog in över staden Bad-Neuenahr-Ahrweiler inom loppet av minuter, beskriver Marco Senscheid, 27.

Långt ifrån alla hann fly. Minst 110 personer har dött i området.

– I går hittade de en död kropp ett par hus bort. Det var en äldre dam.

Det tyska språket saknar ord för den här typen av förödelse. Det var förbundskansler Angela Merkels reflektion när hon på söndagen besökte Ahrweiler-distriktet.

Uppe på höjderna i Ahrdalen, som är känt för sitt rödvin, frodas rankor i den stekande solen. Längre ner i dalen, i staden Bad-Neuenahr-Ahrweiler, är precis allt täckt av lervälling. Distriktet är det klart värst drabbade i Europa, med minst 110 döda och många saknade.

Tre bilar ligger staplade på varandra på en mycket liten bakgård som tillhör Marco Senscheids mormor.

Bakgården.

– Förra söndagen satt vi här och pratade, drack kaffe och åt kaka, säger Marco Senscheid, 27, och ser sig omkring.

Precis som Angela Merkel saknar han ord för vad som hänt sedan dess.

– Vi har jobbat sedan torsdags morse. Jag har inte ord att beskriva det. Hela området måste byggas upp på nytt. Broar, gator, hus, allt är förstört. Vi vet inte var vi ska börja.

Den bruna linjen på väggen visar hur högt vattenlinjen gick.
I Bad-Neuenahr-Ahrweiler finns knappt ett enda hus som klarat sig.

”Det var som en tsunami”

Vattnet som svepte in över staden i onsdags kväll kom från floden Ahr, längst ned i Ahrdalen och några hundra meter från huset.

Vanligtvis är floden så smal att den nästan går att hoppa över, säger Marco Senschied. Och när det regnade som mest i onsdags kväll var han nere och inspekterade vattenflödet med sin pappa.

– Den var bara 10 centimeter högre än normalt, så vi trodde inte att någonting skulle hända. Men någon halvtimme senare stod jag uppe vid huset med vatten till magen, och bilar flöt omkring på gatorna.

Hans bild är att vattnet slukade staden på mindre än en kvart. Det enormt snabba förloppet kan vara en delförklaring till de mycket höga dödstalen i Ahrweiler-distriktet.

– Det var som en tsunami, en inlands-tsunami.

Staden är täckt av lervälling.

Äldre kvinna hittades död i sitt hus

Marco Senscheids mormor bor i huset som familjen håller på att rensa ut. Hon klarade sig tack vare att hon inte var ensam. I hennes vardagsrum på entréplan syns att vattenlinjen varit mer än två meter upp längs väggarna.

Den tyska polisen har uppgett att de av integritetsskäl inte vill informera om ålder, kön och andra personuppgifter kring de avlidna. Mycket talar för att många av de drygt 180 personer som dött i Europa är äldre personer. En polisman vi talar med säger att de dödsfall han känner till är människor som drunknat i sina hus.

Bara några hus bort hittades häromdagen en äldre kvinna död, berättar Marco Senscheid. Han är bekant med flera personer som fortfarande saknas.

– Det är fruktansvärt.

Han tystnar och måste samla sig, innan han fortsätter;

– De äldre kan inte skydda sig. De kan inte springa som yngre personer kan. Även om de såg vattnet komma kunde de inte göra något.

Marco nämner också de 12 personer som dog i Sinzig på ett gruppboende för personer med särskilda behov.

– Häromkring är detta det värsta som hänt efter andra världskriget.

Marco Senscheid är bekant med flera personer som fortfarande saknas. ”Det är fruktansvärt”, säger han.

Grannstaden ligger under vatten

På gatorna i Bad-Neuenahr-Ahrweiler ligger bilar i drivor och den bruna leran suger tag i fötterna när man går. Samtidigt finns det städer som råkat än värre ut.

– 20 km åt det hållet finns ingen stad längre, i Altenburg, säger Marco Senscheid och syftar på byn som helt hamnat under vatten.

Katastrofen har inte ett centrum, den har flera. Vi ser ett flertal raserade broar när vi kör runt i det drabbade området i delstaterna Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz. Avstängda vägar är snarare regel än undantag när vi försöker nå fram till de drabbade orterna.

En bro i Euskirchen.

Vissa byar har klarat sig helt. Framför källarfönstren ligger det sandsäckar som placerats ut för säkerhets skull.

I andra byar täcks trottoarerna med drivor av förstörda möblemang och vitvaror. I leriga kläder och gummistövlar skopar husägare vatten och lera ur husen. Vänner, anhöriga och volontärer släpar bråte till containrar och kör grävskopa. De tar vattenpauser i garage eller i skuggan av ett träd. När arbetsdagen börjar skymma åker det fram en och annan öl och cigarett.

Paus i Bad-Neuenahr-Ahrweiler.
Volontärarbetaren Lena Rambow, 29.

Tandläkarmottagningen krossad: ”Livet går vidare”

I Erftstadt har hela källarvåningen till en tandläkarmottagning totalförstörts. Hyllor med pärmar och tandavgjutningar ligger i drivor.

– Jag har väl förlorat mellan 50 000 och 100 000 euro. Alla mina pengar finns i den här kliniken, och jag kommer inte kunna använda den på månader, säger ägaren Oliver Peusquens, 50.

Vad tänker du?

Rester av en tandläkarmottagning.

– Jag tänker… att jag är vid liv. Och livet går vidare. Nu har detta hänt, och jag får reparera en sak i sänder. Det går inte att ändra på.

Minst 26 personer har dött i Euskirchen, som ligger mellan Erftstadt och vindistriktet i Ahrdalen. Här besöker vi ännu en totalförstörd villagata, som slukades av forsande vatten från floden Erft.

Det är bara tre månader sedan Marina Schulz, 33, och hennes man och barn flyttade in i den nya villan. Källaren fylldes från golv till tak. Allt som inte fanns på övervåningen har behövts slängas.

Maik Schulz, 40, och Marina Schulz, 33, hade just flyttat in i huset. Försäkringen ser inte ut att ge dem någonting.

Som det verkar kommer försäkringen inte täcka skadorna.

– Regn och storm, ja. Men när det kommer vatten på det här sättet, nej, säger Marina Schulz, och börjar gråta.

– Det är fruktansvärt. Alles ist kaput.

En grupp flyktingar hjälper Marina och Maik Schulz att städa ur.
Claudia Carles, 54, upplevde något för henne alldeles unikt. ”Vattnet hade en sådan förödande kraft, det är något jag aldrig sett”, säger hon.

Både Claudia Carles, 54, och hennes mamma bor på samma gata.

– Vattnet hade en sådan förödande kraft, det är något jag aldrig sett. Min mamma har alltid sagt att ”du kan springa ifrån eld, men du kan inte springa ifrån vatten”.

När vi står där låter orden fullt rimliga. Även om de som upplevt skogsbränderna i Australien, Kalifornien eller Västmanland kanske är av en annan åsikt.

Men nu var det en översvämningskatastrof som drabbade västra Tyskland, och de som drabbats kan bara jämföra med andra världskriget.

Angela Merkel saknade ett ord för den förödelse hon sett. Och det gör nog alla andra som sett den också.

DAILY Om översvämningen kommer

Aftonbladet Daily med Lars Hedström, Försvarshögskolan.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Total förödelse när boende i Liège återser sina hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Översvämningar i Europa 2021

Tyskland

Översvämningar

Europa

Angela Merkel