Vildsvin i kamp med koflock

Av: Lina Törnqvist

Publicerad:

Ett vilset vildsvin hamnade i bråk i Ramdala utanför Karlskrona. Vildsvinet hade irrat in sig i en kohage och där gaddade korna ihop sig och försökte stånga bort den ovälkomna besökaren.

– Skulle jag vara vildsvin skulle jag dra därifrån, säger djurexperten Tom Arnbom.

Korna står tätt ihop i en halvcirkel runt vildsvinet. Först lite avvaktande. Men sen går en av dem till attack och stångar mot vildsvinet. Trots sin betydligt mindre storlek verkar vildsvinet inte låta sig skrämmas. Svinet stångar tillbaka och hoppar upp mot kossans huvud.

Djurexperten Tom Arnbom tror att korna inte riktigt förstår vad det är som tagit sig in i deras hage och därför försöker jaga bort djuret tillsammans.

– Då kan de gå ihop och attackera för att få bort den. Det är därför de står ihop, för de är mycket starkare ihop än ensamma. säger han.

Vildsvin med övermod

En kort kamp uppstår och snart ger sig ytterligare en ko in i leken. Vildsvin är kända för att vara kaxiga djur och i den här situationen tror Tom Arnbom att vildsvinet kan ha drabbats av lite övermod.

– Det är möjligt att det är en reaktion för att klara av det här, att han kaxar upp sig för att skrämma dem. Den är nog inte van vid att någon kaxar emot.

Efter konfrontationen står korna kvar runt vidsvinet.

– Varför hänger han kvar, det förstår inte jag. Det är möjligt att vildsvinet söker en flock. Men det blir ju helt fel, korna gillar inte honom tror jag, säger Tom Arnbom.

– De är ju schyssta, kossor. Men gaddar de ihop sig och är rädda för någonting, då skulle jag vara lite skraj.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN