Mattias Karlsson (politiker)

Mattias Karlsson polisanmäls för Facebook-bild

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Mattias Karlsson publicerade en bild på Facebook där han hängde ut två ungdomar och beskyllde dem för att befinna sig illegalt i Sverige. 

Nu polisanmäls SD-toppen av Amir Nabizadeh, som tog bilden. 

– Brottsrubriceringarna är förtal och upphovsrättsbrott, säger advokaten Emma Persson.

Skärmdump från Facebook.

SD-ledamoten Mattias Karlsson publicerade olovligen en bild som 18-årige Amir Nabizadeh tagit på Facebook. I inlägget hängs Amir och kompisen Fatemeh Khavari ut som illegala invandrare, trots att de båda har uppehållstillstånd. Karlsson liknar dem även vid den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov.

Amir har nu lämnat in en polisanmälan mot SD-toppen.

– När jag såg vad han hade gjort med min bild och att hans inlägg hade delats så mycket blev jag väldigt arg och ledsen. Han är en riksdagsledamot, och borde veta bättre än att göra såhär, säger han.

Advokaten: ”Helt fruktansvärt”

Anmälan upprättades under tisdagskvällen. Det bekräftar advokat Emma Persson, som företräder Amir Nabizadeh, för Aftonbladet.

– Brottsrubriceringarna är förtal och upphovsrättsbrott. Jag menar att Mattias Karlsson förtalar honom och Fatemeh i och med det här Facebook-inlägget. Syftet som jag ser det är att utsätta dem för andra personers missaktning genom att beskriva dem som illegala, vilket de inte är.

Hur ser du på att den misstänkte Stockholmsterroristen nämns samma inlägg?

– Det är helt fruktansvärt och mycket allvarligt att man gör något sådant som riksdagsledamot.

– Mattias Karlsson sprider rena lögner om väldigt unga personer som befinner sig i mycket utsatta situationer. Han vet vad sådant här sätter igång. Det finns en väldigt stor risk att båda utsätts för hat och hot.

Fick stor spridning

Mattias Karlsson lade ut bilden på tisdagseftermiddagen. Kort efter Aftonbladet rapporterade om inlägget på onsdagen togs det bort. Fotot hann dock få mycket stor spridning. Det delades av Sverigedemokraternas officiella sida, som följs av nästan 150 000 personer.

Amir Nabizadeh har polisanmält riksdagsledamoten för förtal och upphovsrättsbrott. Det välkomnar Robert Hårdh, jurist och chef för organisationen Civil Rights Defenders.

– Vi menar att det kan vara frågan om förtal och det är bra att det prövas. Det blir allt vanligare att människor försöker smeta olika saker på andra utan några som helst belägg. Inte sällan finns det dessutom rasistiska undertoner när det görs, säger han.

LÄS OCKSÅ: Så blir Sverige 2028 – om SD har makten

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

SD-topp hänger ut unga – och jämför dem med Akilov

ÄMNEN I ARTIKELN

Mattias Karlsson (politiker)

Sverigedemokraterna

Migrationspolitik

Civil Rights Defenders