Insiderbrott

Finansmannen Jakob Grinbaum gripen för insiderbrott

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Statliga SBAB:s vice ordförande Jakob Grinbaum misstänks för insiderbrott.

Han greps i ett tillslag som leddes av Ekobrottsmyndigheten, rapporterar Dagens Industri.

– Jag kan bekräfta att det pågår en förundersökning och att brottsrubriceringen är grovt insiderbrott, säger myndighetens presskommunikatör Niklas Ahlgren till Aftonbladet.

Styrelseproffset Jakob Grinbaum, 68, misstänks för finansmarknadsbrott, enligt DI:s uppgifter. I praktiken innebär det insiderhandel eller så kallad marknadsmanipulation. Brottsmisstankarna ska gälla aktieaffärer som han genomfört i mars.

Grinbaum ska ha gripits i ett tillslag som Ekobrottsmyndigheten ledde tidigare i veckan. DI rapporterar att han sedan anhållits och suttit frihetsberövad fram till på torsdagen.

Niklas Ahlgren, presskommunikatör på Ekobrottsmyndigheten säger till Aftonbladet:

– Jag kan bekräfta att det pågår en förundersökning och att brottsrubriceringen är grovt insiderbrott. I övrigt kan jag inte kommentera utredningen.

”Extremt jobbiga nyheter”

Jakob Grinbaum innehar flera tunga styrelseuppdrag. Han är bland annat ordförande i fastighetsbolaget Oscar Properties, vice ordförande för statliga banken SBAB och vice ordförande i Fjärde AP-fonden.

Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, bekräftar gripnadet.

– Jag känner till det, ja det gör jag. Det är den informationen jag också har fått, så jag utgår från att den är sann. Det så klart är extremt jobbiga nyheter för oss och det är väldigt jobbigt för Jakob också, säger Engelbert till DI.

Gjorde aktieaffärer

Tidningen rapporterar vidare att finansmannen sålde totalt 37 000 aktier i Oscar Properties den 9 och 10 mars. Några dagar senare köpte han lika många aktier i bolaget. Grinbaum uppgav då att orsaken var att han skulle flytta värdepappren från en depå till en annan.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ser allvarligt på anklagelserna mot Jakob Grinbaum.

– Misstankar om ekonomisk brottslighet är något som regeringen generellt ser oerhört allvarligt på. Vi söker nu kontakt med Jacob Grinbaum för att höra hans syn på saken och sedan får vi se hur vi går vidare, säger han till TT.
– Har man en position som att sitta i styrelsen för en AP-fond så har man ett stort ansvar att förstärka förtroendet för hela pensionssystemet och då kan sådana här misstankar vara problematiskt, säger Bolund.

Aftonbladet har sökt finnansmannen utan framgång.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Insiderbrott

Oscar Properties

SBAB