Ryska fascister: Starkast band har vi med svenska nazister

Svenska nazisters relation till ryska extremhögern har förstärkts senaste åren. SvD/Aftonbladet har kartlagt Nordiska motståndsrörelsens kontakter med ryska ultranationalister, som också tränat svenskar för strid.

– Risken är att våldstänkandet förstärks, med allvarliga följder här hemma, säger nazistexperten Christoph Andersson.


LÄS OCKSÅ:
UNIK databas: Identiteterna på 80-tal svenska nazister
De är kärnan i den svenska nazirörelsen
”Det är inte skinheads, det är fullblodsnazister”
Säpo: ”Nazister som hotar rikets säkerhet ökar”


Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens strategi är att växa sig till en massrörelse. Därför är de internationella kontakterna viktiga. När nazister marscherar genom svenska städer går ofta ledare från exempelvis Norge och Finland i första ledet. Även ryska likasinnade har deltagit i NMR:s aktiviteter på hemmaplan. Det handlar främst om personer från Ryska imperiska rörelsen, RIR, en fascistisk och ultranationalistisk organisation med tillgång till vapen.

Ryssland och Ukraina är attraktiva platser för svenska nazister som vill bära vapen, skjuta med Kalasjnikov, eller lära sig att storma byggnader.

De senaste åren har Ryssland spelat en allt viktigare roll för den svenska naziströrelsen. SvD/Aftonbladet har kartlagt flera av NMR:s möten och kontakt med Ryska imperiska rörelsen, som visar på ett allt tätare band sedan 2015.

Kontakten handlar om personliga möten och resor mellan länderna, pengagåvor, kontakt via ryska sociala medier och även vapenträning. Två svenskar från NMR deltog så sent som förra hösten.

RIR-ledaren Stanislav Vorobjev har sagt att ”starkast band har vi med svenska nationalister”, när han skulle beskriva relationen till högerextrema i Europa.

”Personlig radikaliseringsprocess”

Det ryska inflytandet på svenska nazister blev tydligt när NMR-männen Viktor Melin, 23, och Anton Thulin, 20, åkte och vapentränade med Ryska imperiska rörelsens paramilitära gren Partizan. Detta bara några månader innan hemmagjorda bomber började sprängas i Göteborg – som senare kunde kopplas till männen.

– Jag tror att man ska se Viktor Melins ryska kontakter som en del av hans personliga radikaliseringsprocess och senare leder fram till sprängningarna, säger Christer Mattsson, expert på högerextremism vid Göteborgs universitet.

Vad finns det för risker med att banden till ryska högerextrema stärkts?

– Det är klart en fara när extrema rörelser hjälps åt att inspirerar varandra till att använda mer våld och dessutom utbildar varandra i att använda vapen, säger Mattsson.

Nazistexperten Christoph Andersson
Nazistexperten Christoph Andersson

Även Christoph Andersson, journalist och författare och som har granskat den högerextrema rörelsens internationella kontakter, ser oroligt på svenska nazisters relation till Ryssland.

– Risken är att våldstänkandet förstärks, med allvarliga följder här hemma. Frågan är om exempelvis Jackie Arklöv hade mördat poliserna i Malexander 1999 utan att ha krigstränat i den kroatiska hären. Vapenträning i kombination med nazistiska åsikter gör en upptrappning av nazistiskt våld möjligt, i hög grad, inklusive attacker på flyktingförläggningar och politiska motståndare, säger Andersson.

Publisert: