Ryska fascister: Starkast band har vi med svenska nazister

Foto: Washington Post
NYHETER

Svenska nazisters relation till ryska extremhögern har förstärkts senaste åren. SvD/Aftonbladet har kartlagt Nordiska motståndsrörelsens kontakter med ryska ultranationalister, som också tränat svenskar för strid.

– Risken är att våldstänkandet förstärks, med allvarliga följder här hemma, säger nazistexperten Christoph Andersson.


LÄS OCKSÅ:
UNIK databas: Identiteterna på 80-tal svenska nazister
De är kärnan i den svenska nazirörelsen
”Det är inte skinheads, det är fullblodsnazister”
Säpo: ”Nazister som hotar rikets säkerhet ökar”


Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens strategi är att växa sig till en massrörelse. Därför är de internationella kontakterna viktiga. När nazister marscherar genom svenska städer går ofta ledare från exempelvis Norge och Finland i första ledet. Även ryska likasinnade har deltagit i NMR:s aktiviteter på hemmaplan. Det handlar främst om personer från Ryska imperiska rörelsen, RIR, en fascistisk och ultranationalistisk organisation med tillgång till vapen.

Ryssland och Ukraina är attraktiva platser för svenska nazister som vill bära vapen, skjuta med Kalasjnikov, eller lära sig att storma byggnader.

De senaste åren har Ryssland spelat en allt viktigare roll för den svenska naziströrelsen. SvD/Aftonbladet har kartlagt flera av NMR:s möten och kontakt med Ryska imperiska rörelsen, som visar på ett allt tätare band sedan 2015.

Kontakten handlar om personliga möten och resor mellan länderna, pengagåvor, kontakt via ryska sociala medier och även vapenträning. Två svenskar från NMR deltog så sent som förra hösten.

RIR-ledaren Stanislav Vorobjev har sagt att ”starkast band har vi med svenska nationalister”, när han skulle beskriva relationen till högerextrema i Europa.

”Personlig radikaliseringsprocess”

Det ryska inflytandet på svenska nazister blev tydligt när NMR-männen Viktor Melin, 23, och Anton Thulin, 20, åkte och vapentränade med Ryska imperiska rörelsens paramilitära gren Partizan. Detta bara några månader innan hemmagjorda bomber började sprängas i Göteborg – som senare kunde kopplas till männen.

– Jag tror att man ska se Viktor Melins ryska kontakter som en del av hans personliga radikaliseringsprocess och senare leder fram till sprängningarna, säger Christer Mattsson, expert på högerextremism vid Göteborgs universitet.

Vad finns det för risker med att banden till ryska högerextrema stärkts?

– Det är klart en fara när extrema rörelser hjälps åt att inspirerar varandra till att använda mer våld och dessutom utbildar varandra i att använda vapen, säger Mattsson.

Nazistexperten Christoph Andersson

Även Christoph Andersson, journalist och författare och som har granskat den högerextrema rörelsens internationella kontakter, ser oroligt på svenska nazisters relation till Ryssland.

– Risken är att våldstänkandet förstärks, med allvarliga följder här hemma. Frågan är om exempelvis Jackie Arklöv hade mördat poliserna i Malexander 1999 utan att ha krigstränat i den kroatiska hären. Vapenträning i kombination med nazistiska åsikter gör en upptrappning av nazistiskt våld möjligt, i hög grad, inklusive attacker på flyktingförläggningar och politiska motståndare, säger Andersson.

FAKTA

Tidslinje: Rysskopplingar

2015

Mars: Konferens: “Konservativt forum” i St Petersburg. Högerextremister från Europa och Ryssland samlades och viktiga politiska kontakter knöts. Stefan Jacobsson, som beskrivs som en veteran inom vit makt-rörelsen i Sverige och tidigare partiledare för Svenskarnas parti, deltog som talare. Minst en person från NMR var på plats. Även källaren där Partizan håller till besöktes.

September: När NMR anordnade de så kallade Nordendagarna i början av september utanför Skara fanns en inbjuden rysk delegation från fascistiska Ryska Imperiska Rörelsen på plats. I den ryska delegationen ingick bland andra ledaren för rörelsens paramilitära grens militärutbildning Partizan: krigsveteranen Denis Gariev, enligt Expressen. Denis Gariev ska senare ha varit en av dem som tränade NMR-personerna Viktor Melin och Anton Thulin i Partizans träningsläger ungefär ett år senare.

Oktober: Ryska imperiska rörelsens-ledare Stanislav Vorobjev sa i en intervju att ”starkast band har vi med svenska nationalister”, när han skulle beskriva relationen till övriga länder i Europa. Enligt antirasistiska stiftelsen Expo ska 30 000 kronor ha lämnats över från ryssarna till NMR under besöket.

December: NMR själva berättar om att Ryska Imperiska rörelsen har besökt Sverige ett flertal gånger för att ”visa sitt stöd för svenska nationalister”. I en NMR-podd intervjuas ryska nationalisten Nikolay Eremeev, som tillhör Ryska imperiska rörelsens utrikesgrupp.

2016:

Juni: Viktor Melin, en tidigare ledarperson inom NMR, tar första telefonkontakten med en kontaktpersonen “Vladimir” inför resan till Partizan.

13-23 augusti: Viktor Melin och Anton Thulin reser till Ryssland. De anger i sin visumansökan att de ska besöka en konferens. De deltar i det militära träningsläget Partizan. Kursen består av att deltagarna utbildas 12 timmar om dagen under en vecka. Utbildningen omfattar exempelvis hantering av geväret Kalasjnikov, pistolen Makarov, tryckförband, stormning av rum i taktisk formation, rappellering från övergivna byggnader. Träningen genomförs i övergivna byggnader utanför Sankt Petersburg.

September: Anton Thulin lägger upp en bild på sig själv på sin Facebook-sida utanför Vinterpalatset i Sankt Petersburg och skriver att han är på ”Vikingtåg i Öst”. Viktor Melin lägger upp en liknande bild på sin ryska Facebook-sida.

11 november exploderade en bomb utanför vänsterkafét Syndikalistiskt Forum i Göteborg. Explosionen orsakade materiella skador, krossade fönsterrutor samt splitterskador på möbler och väggar inne i lokalen. Bomben hade kunnat skada, och till och med döda personer om man befunnit sig tillräckligt nära. Bomben utgjordes av en rörbomb med en tidsinställd utlösningsanordning i form av en äggklocka. Viktor Melins döms senare för dådet.

27:e november publiceras ett foto på Viktor Melin och Anton Thulin, där de poserar med vapen tillsammans med andra från Partizan-lägret publiceras på ryska Facebook.

20 december: Viktor Melins sista samtal med kontaktpersonen från resan till Ryssland – Vladimir. 10 dagar senare köper Viktor Melin och Anton Thulin bombmaterial, enligt Säpos förundersökning.

2017:

5 januari exploderar ännu en bomb fast utanför en flyktingförläggning. En städare som hittar den och står precis bredvid när bomben exploderade bryter båda sina ben av tryckvågen. I hovrätten friades samtliga misstänkta från det dådet, på grund av bristande bevis.

17 januari grips Viktor Melin och Säkerhetspolisen håller förhör med honom där han delges misstanke för bomben mot Syndikalistiskt Forum.

25 januari hittades en bomb vid Lilleby camping i Torslanda som på grund av ett konstruktionsfel aldrig detonerade. Vid den aktuella tiden fungerade Lilleby camping som mellanboende för asylsökande inför vidare boendeplacering. På NMR:s hemsida Nordfront har man skrivit artiklar med rubriken “Rädda Lilleby camping”. Viktor Melin, Anton Thulin och Jimmy Jonasson döms senare.

Februari: I husrannsakan hos Viktor Melin hittas en pärm med rysk information om vapen.

12 juli: Ryska tidningen Novaja Gazeta publicerar en artikel om Partizan och ställer kursledaren Denis Gariev till svars om de två svenskarna. Han vill inte kännas vid att svenskarna varit där.

22 september: Den 22 september föll hovrättens dom. Viktor Melin fick sitt fängelsestraff sänkt till sex och ett halvt år, istället för 8,5 år. Anton Thulin, får ett år och tio månaders fängelse. Den tredje mannen, Jimmy Jonasson, fick två och ett halvt års fängelse.