Kalixbon Charlotte fick p-bot – från Malmö

NYHETER

Charlotte Sundqvist fick hem en betalningspåminnelse gällande en parkeringsbot – i en stad hon inte varit i sedan 80-talet. När hon ville bestrida boten fick hon veta att handläggningstiden är tio månader, skriver Norrländska Socialdemokraten.

– Det här är helt sjukt, helt galet, säger hon till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Charlotte Sundqvist
Charlotte häpnade när hon öppnade brevet.

Förra måndagen öppnade kalixbon Charlotte Sundqvist ett brev från Transportstyrelsen. I den låg en betalningspåminnelse gällande en parkeringsbot på 400 kronor.

– Min första tanke var att jag fått parkeringsböterna någonstans där jag befinner mig i Kalix, Luleå eller Piteå. Jag tänkte att lappen kanske blåst bort, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt hade jag ingen aning om var det hade kunnat hänt eller så. För det är inte jättesvårt att hitta parkering här uppe i Norrbotten.

Sen märkte hon en märklig detalj på boten. Det var rätt bilmärke och registreringsnummer på den, men den hade delats ut på Regementsgatan – i Malmö.

– Jag har bara varit i Malmö en gång på 80-talet och hade jag inte körkort ens. Och min bil har absolut inte varit i Malmö, jag är den enda ägaren och den har inte varit stulen.

”I det här laget var jag jättearg”

Hon kontaktade Transportstyrelsen direkt. Där hänvisade de henne till polisen som sa att hon var tvungen att bestrida böterna skriftligt och betala in summan. Annars skulle det gå till Kronofogden.

– Vid det här laget var jag skitirriterad, jättearg och skällde och gnällde och frågade hur det här var möjligt.

Polisen i sin tur gav henne rådet att kontakta Malmö kommun för att se om de kunde ordna upp detta, men förgäves. De gav henne samma bud som Transportstyrelsen gjort. Charlotte fick heller ingen förklaring på hur det har hänt.

– De sa ”vi är bara människor, vi kan blanda om två bokstäver”.

Så nu väntar tio månaders handläggningstid hos polisen.

”Har de fått en bugg i systemet?”

Charlotte är kritisk till att det är så många mellanhänder i processen.

– Vi har vi tre myndigheter inblandade. Vi har Malmö kommun som har sett till att jag har fått böterna, vi har Transportstyrelsen som skickar ut och tydligen administrerar åt kommunen och polisen som ska avgöra om bötfällningen är riktig eller inte. Så har vi eventuellt en fjärde myndighet som kronofogden om jag vägrar betala, säger hon och fortsätter:

– Det här är helt sjukt, helt galet. Var är rimligheten, kan de inte förenkla den här administrationen. De måste ju förstå att det är något fel någonstans. Har de fått en bugg i systemet eller vad handlar det här om?

Även om hon klarar att bli av med pengarna tycker hon att det är irriterande.

– Det drabbar säkert folk som tycker att 400 kronor en månad är ganska mycket pengar. Jag är förmodligen inte ensam om det här.

Mikael Andersson, pressansvarig hos Transportstyrelsen, säger att det möjligen är så att parkeringsvakten skrivit fel registreringsnummer. Men att det inte är något som de har att göra med – de har bara hand om det administrativa som att sköta kommuners felparkeringsavgifter.

– Det är polisen som hon måste vända sig till.

ARTIKELN HANDLAR OM