Tredjedel så stor risk att vaccinerade smittas

Av:  TT-AFP

En passagerare får sin vaccinspruta i England i början av året.
En passagerare får sin vaccinspruta i England i början av året.

Risken att smittas av coronaviruset om man är fullvaccinerad är en tredjedel så stor som om man inte är vaccinerad, enligt en pågående studie av Imperial College London.

Av 98 233 testade personer i England var en av 160 smittade med coronaviruset. Bland ovaccinerade var andelen 1,21 procent, medan den bland dem som hade fått två doser var 0,4 procent.

Det visar en pågående studie av Imperial College London och Ipsos Mori, där testerna utförts mellan 24 juni och 12 juli i år.

– Studien bekräftar våra tidigare data som visar att två doser av vaccinen ger ett gott skydd mot att bli smittad. Men vi kan också se att det fortfarande finns en risk att smittas, eftersom inget vaccin är hundraprocentigt effektivt, och vi vet att en del som har fått dubbla doser fortfarande kan bli sjuka av viruset, säger Paul Elliott, professor och ansvarig för undersökningsprogrammet.

Enligt studien verkar det också som att personer som har fått två doser är mindre sannolika att sprida viruset till andra, än de som är ovaccinerade.

– Även om vi har lättat restriktionerna så borde vi fortfarande vara försiktiga för att hjälpa till att skydda varandra och minska infektionstalen, säger Elliott.

Publisert: