Brasiliens HD utreder Bolsonaro för fuskutspel

Av:  TT-AFP-Reuters

Brasiliens president Jair Bolsonaro ska utredas för sina påståenden om fusk i det kommande valet. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro ska utredas för sina påståenden om fusk i det kommande valet. Arkivbild.

En domare i Brasiliens högsta domstol har slagit fast att president Jair Bolsonaro ska utredas för påståenden om fusk i kommande val.

Jair Bolsonaro har länge påstått att landets valsystem är sårbart för fusk och inför valet i oktober 2022, då han väntas försöka bli omvald, har hans attacker intensifierats.

I opinionsundersökningar ligger Bolsonaro långt efter den tidigare vänsterpresidenten Luiz Inácio da Silva i kampen om presidentposten och kritiker anser att Bolsonaro, liksom USA:s expresident Donald Trump, med sitt snack om valfusk försöker så tvivel bland folket. Det skulle underlätta för honom att inte acceptera ett eventuellt nederlag.

Två utredningar

Tidigare i veckan meddelade landets valmyndighet TSE att man har inlett en utredning om presidentens påståenden och TSE bad då också landets högsta domstol att undersöka om Bolsonaros attacker på valsystemet på sociala medier är brottsliga och hotar demokratin i Brasilien.

I sitt domslut går HD-domaren på valmyndighetens linje och slår fast att Bolsonaro ska utredas för sina påståenden.

I sin egen utredning kommer valmyndigheten bland annat att undersöka huruvida presidenten har missbrukat sitt ämbete och om han har använt sig av officiella kommunikationskanaler på att olämpligt sätt.

– Jag kommer att fortsätta att utöva min rätt att yttra mig, att kritisera, att lyssna på och framför allt bemöta folkets vilja, sade presidenten i tisdags när TSE:s utredning blev känd.

Avfärdar fusk

Bolsonaro har efterlyst att man frångår det helt elektroniska valsystemet och att papperskopior skapas för varje lagd röst. Detta för att man ska kunna kontrollräkna röster vid eventuell misstanke om fusk, säger han. Han säger också att han kanske inte kommer att erkänna nästa års valresultat om inte systemet ändras.

Enligt TSE har det sedan det elektroniska valsystemet infördes 1996 inte förekommit något dokumenterat fall av valfusk.

På torsdag ska ett kongressutskott rösta om Bolsonaros förslag om tryckta valsedlar.

Publisert: