Nyheter

Utøya-överlevande tar plats i stortinget

Av: 

TT

NYHETER

Flera som befann sig på Utøya vid terrorattentatet 2011 tar plats i det norska stortinget. Vid valet i september ser minst sex överlevande ut att bli invalda för Arbeiderpartiet, skriver VG.

– Jag tyckte att det var svårt att fortsätta med politiken, men det var ännu svårare att inte göra det, säger 32-årige Torbjørn Vereide till tidningen.

Han står överst på Arbeiderpartiets lista i valkretsen för Sogn och Fjordane. Av allt att döma får han sällskap av ytterligare fem partikollegor som befann sig på Utøya den 22 juli 2011 när han väntas göra debut i storstinget efter valet i höst. Samtliga är mellan 31–36 år gamla.

– Magasinet som Breivik laddade, laddades inte bara med kulor. Det var också laddat med hat. Det har nu gått tio år. Det är vår uppgift att tillsammans se till att magasinet inte laddas igen, förklarar Vereide till VG.

Redan 2013 valdes tre överlevande från Utøya in i storstinget. Vid förra valet 2017 valdes sex stycken in. Fyra av de sex som står högt upp på Arbeiderpartiets listor till höstens val ställer upp för omval och har suttit minst en mandatperiod.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: