Meteorolog: ”Vi har ett par varma dagar kvar”

Augustivädret blir mer ostadigt

Publicerad 2021-07-25

Värmeböljan som präglat Sverige under juli ger nu vika för ett omväxlande väder.

Kraftiga regnskurar väntar på flera håll i landet under veckan.

– Vi är på väg in i en ostadigare period, säger Mikael Sjöstrand på Klart.

Den tropiska värmen är på väg att ge med sig, veckan som kommer markerar starten på en mer ostadig väderperiod.

– Vi har ett par varma dagar kvar. På måndag blir det lite ostadigare väder men värmen består. Samma sak gäller på tisdag, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

– I och med att det varma vädret är på väg att tryckas undan kommer det att bildas regnskurar, fortsätter han.

Lite kraftigare regn väntas i Västra Götaland under måndagen – på sina håll kan det regna så mycket som 30–55 millimeter. Och till kvällen kommer åskan.

”De flesta delar av Sverige får en del regn”

– Under tisdagen rör sig regnet sakta norrut. Onsdag natt rör det sig vidare norrut och på torsdag kommer en del regnskurar även att beröra de norra delarna av Norrland. Så de flesta delar av Sverige får en del regn, säger Mikael Sjöstrand.

Varningar om risk för skogsbrand har utfärdats på många håll och av den anledningen kan vi glädjas åt regnet, enligt Mikael Sjöstrand.

– Det har varit torrt länge. Vi får lite svalare väder sedan också, vilket är bra för skog och natur. Då klarar sig naturen bättre än den gör med de riktigt höga temperaturer vi haft stora delar av juli.

Runt fem grader svalare

På onsdag blir det påtagligt svalare, efter det blir sommaren inte riktigt vad den varit. Men fler soliga dagar kommer vi att få.

– Det kommer att finnas varmare dagar, men det blir mer skiftande, med maxtemperaturer på 20–25 grader, i stället för 25–30 som vi haft i juli.

Högtrycket etablerar sig över Atlanten och augustivädret blir mer omväxlande än vädret varit under juli månad.

– Man kommer att få hålla sig lite mer uppdaterad om vädret i augusti än man fått göra i juli, när var och varannan dag varit solig och varm.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln