Hbtq

Rekordstort Pridetåg efter ny hård hbtq-lag

Av: 

TT

Årets Pridetåg i Budapest ses som en reaktion mot de nya lagarna i Ungern.
Årets Pridetåg i Budapest ses som en reaktion mot de nya lagarna i Ungern.

NYHETER

Tusentals hbtq-personer och deras allierade marscherade genom Ungerns huvudstad Budapest under lördagens Pridetåg, som arrangörerna beskriver som landets största någonsin.

Ungerns 26:e Pridetåg beskrivs av arrangörerna som en protest mot den ”Putin-liknande homofobiska propagandalagen” och det ”ständigt homofoba, uppviglande, hatiska samtalsklimatet”.

Enligt AFP:s fotograf på plats var det uppskattningsvis 10 000 regnbågsklädda deltagare som visade stolthet och stöd över hbtq-rörelsen.

Sedan det förra Pridetåget gick genom Budapest för två år sedan har Ungern infört en ny lag som förbjuder spridning av information om homosexualitet till ungdomar, en lag som bland annat EU-kommissionen kritiserar eftersom den anses likställa homosexualitet med pedofili.

”Blev så arg”

Lagen, som trädde i kraft under sommaren, innebär till exempel att radio- och tv-kanaler inte får rapportera om Pridetåget mellan klockan 05 och 22 eftersom det visar ”avvikelser från någons biologiska kön och sprider eller porträtterar homosexualitet” för personer under 18 år.

46-åriga Zsofi Varadi gick sitt första Pridetåg i år som reaktion på den nya lagen.

– Jag blev så arg på all propaganda mot dem (hbtq-personer, reds anm). De behöver se att många människor stöttar dem, säger hon till AFP och drar på sig en regnbågsfärgad tröja.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hbtq

Ungersk politik

Budapest

Pride