Katerina Janouch

Efter attacken mot politikern - Janouch får sparken

Av: 

Jonna Claesson

TT

NYHETER

Tidigare i år valdes Katerina Janouch in i Viking Lines expertgrupp för att motverka sexuella övergrepp på kryssningar och har sedan dess kritiserats för för att ha kontroversiella åsikter.

Efter Katerinas inlägg på Twitter om riksdagsledamoten Rossana Dinamarca har Viking Line valt att avbryta samarbetet.

”Trappan är mer effektiv än Tinder”, så skrev Katerina Janouch i ett inlägg på Twitter om Vänsterpartiets Rossana Dinamarcas medverkan i en manifestation i Stockholm i fredags, vilket Aftonbladet rapporterat om tidigare.

– Hon vände det till att jag var på manifestationen för att ragga och uppviglade därmed till att människor skulle ge sig på mig med sexistiska kommentarer. Det är helt stört, säger Dinamarca till Aftonbladet.

Tidigare i år valdes Katerina Janouch in i Viking Lines expertgrupp för att motverka sexuella övergrepp på kryssningar och har sedan dess kritiserats för för att ha kontroversiella åsikter. Efter inläggen på Twitter om Dinamarca beslutade Viking Line under måndagen att avbryta samarbetet med Janouch.

”Vårt förtroende för Katerina Janouch är härmed förbrukat”, skriver Viking Line i en kommentar till SVT Kulturnyheterna.

”Extremt osmakligt”

Under måndagen publicerade Katerina Janouch ännu en bild på Dinamarca där hon är på en strand iklädd en t-shirt med texten "Sveriges sexigaste politiker 2015". Det var en tröja som Dinamarca fick från Nyheter24 med motiveringen att hon stod upp mot rasism efter att ha sagt "du är inte min talman" till sverigedemokraten Björn Söder.

– Jag förstår att det är för att hon gärna vill göra mig mindre trovärdig i att jag inte vill bli sexualiserad av henne. Det är ett klassiskt grepp när det gäller kvinnor och övergrepp. Det tycker jag är extremt osmakligt, säger Rossana Dinamarca till TT.

Under måndagen publicerades det även ett inlägg på Katerinas blogg, vilket fick Rossana att göra en polisanmälan.

– Idag skrev hon ett blogginlägg där hon fortsätter att antyda att mina syften har varit att söka sexuella kontakter och drar paralleller med socialarbetare som förgripit sig på ensamkommande barn. Med den sammanblandningen skuldbelägger hon mig också, Säger Rossana Dinamarca till Aftonbladet.

”Bör utredas”

Dinamarcas advokat Claes Borgström säger till TT att det finns en anledning att polisen utreder om det här är förtal.

– Eftersom bilden är ihopkopplad med den text som Katerina Janouch skrev, och påstår att Rossana Dinamarca gör någon slags sexuell invit. Det tycker jag man bör utreda om det ska föranleda ansvar eller inte, säger Dinamarcas advokat Claes Borgström.

Han tillägger att Janouch också har en tanke med att kränka Dinamarca för hennes politiska åsikter.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Katerina Janouch

LÄS VIDARE

Katerina Janouch vill till riksdagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Katerina Janouch

Rossana Dinamarca

Viking Line