Syrienexperten: ”En klar eskalering från USA”

avCecilia Tiberg, Susanna Hållbus

USA har skjutit ner ett syriskt stridsflyg som bombat en USA-allierad rebellgrupp.

En klar eskalering, menar Björn Ottosson, USA-expert på Stockholms universitet.

– Det har vi absolut inte sett tidigare, säger han i Aftonbladet TV.

1 av 5 | Foto: AP
SDF-trupper i Tabqa, på en bild släppt i maj från nyhetsbyrån Hawar News som rapporterar från semisjälvständiga kurdiska områden i Syrien.

Det var på söndagseftermiddagen som ett amerikanskt stridsflyg sköt ner ett av Assadregimens flyg i närheten av syriska staden Tabqa.

Det är ett tydligt skifte i landets policy i Syrienkriget, säger Björn Ottosson, statsvetare på Stockholms universitet och expert på amerikansk säkerhetspolitik. Tidigare har USA bara stött regimfientliga grupperingar i Syrien, menar han.

– Det är en klar eskalering. Här har vi alltså att amerikanskt flyg direkt har skjutit ner ett syriskt flyg. Det här har vi absolut inte sett tidigare, säger han i Aftonbladet TV.

Han tror att det är möjligt att Syriens diktator Bashar al-Assad på senare tid varit mer aggressiv mot regimkritiska, demokratiska grupperingarna som USA stöder.

– Ju svagare i IS blir, desto mer ligger det i hans och Rysslands intresse att slå ner på de demokratiska grupperingarna. Så att läget på marken är gynnsamt när IS har krossats av USA, säger Björn Ottosson.

”Trump har släppt på tyglarna”

Björn Ottosson menar att USA:s president Donald Trump släppt på militärens tyglar. Något som företrädaren Barack Obama absolut inte hade gjort.

– Trump har stakat ut ett tydligt mål: ”Vi ska krossa IS”, och så låter han militären sköta det, alltså proffsen. Det ska inte tolkas som kritiskt mot Trump. Jag tror att det är en bra modell, säger Björn Ottosson.

ARTIKELN HANDLAR OM