Abbas fryser relationer med Israel efter våldsam dag

NYHETER

Sex personer – tre palestinier och tre israeler – har dödats under en våldsam dag i och omkring Jerusalem.

Oroligheterna började efter fredagsbönen i samband med demonstrationer mot att Israel satt upp metalldetektorer och förbjudit män under 50 år att besöka Tempelberget.

Palestinas president Mahmoud Abbas avbryter i protest alla kontakter med Israel, uppger AFP.

1 av 3 | Foto: TT

Metalldetektorerna installerades efter att två israeliska poliser sköts ihjäl av tre arabiska israeler vid Tempelberget i förra veckan.

Inför fredagens bön hade polisen även stängt av hela Gamla stan i Jerusalem för män under 50 års ålder, vilket innebär att bara kvinnor och äldre män får besöka moskéområdet Haram al-Sharif, som kallas Tempelberget av israelerna. Platsen är helig både för judar och muslimer.

Tusentals muslimer genomförde i stället bönen utanför den muromgärdade gamla stadskärnan, rapporterar nyhetsbyrån AP. Muslimska ledare uppmanade till demonstrationer. Samtidigt samlades omkring 3 000 poliser på gatorna kring Gamla stan.

Fryser all kontakt

Efter bönen bröt våldsamma protester ut vid portarna till Gamla stan. Palestinska stenkastare möttes av poliser som avfyrade gummikulor och tårgas. Protester uppstod också i Betlehem och Jericho samt på andra håll på Västbanken.

Palestinas president Mahmoud Abbas meddelade i ett tal på fredagskvällen att han fryser kontakterna med Israel i protest mot den ökade säkerheten kring moskéområdet, skriver AFP.

– Jag, på det palestinska ledarskapets vägnar, meddelar att alla kontakter med ockupationsmakten fryses på alla nivåer tills det att Israel avbryter alla sanktioner mot det palestinska folket i allmänhet och Jerusalem och Al-Aqsa-moskéen i synnerhet, sa han, enligt nyhetsbyrån.

Tre palestinier ihjälskjutna

Under sammandrabbningarna mellan protesterande palestinier och polis sköts tre personer ihjäl.

En palestinsk tonåring sköts ihjäl i östra Jerusalem, rapporterar bland annat Haaretz och Jerusalem Post med hänvisning till palestinska hälsomyndigheter. Omständigheterna är oklara, men enligt en talesperson för sjukvården i Jerusalem dödades tonåringen i en konfrontation med israelisk polis, skriver AP.

Ytterligare två palestinier dödades i skottlossningar – en i Jerusalem och en i den närliggande staden Abu Dis.

Israelisk polis bekräftar dödsfallen och säger att de är under utredning.

Poliser skadade

De palestinska myndigheterna uppger att minst 390 personer har skadats under protesterna, skriver TT. Enligt palestinska Röda halvmånen har skadorna orsakats av skottlossning, slag, gummikulor och tårgas.

Minst fyra israeliska poliser har skadats, enligt Haaretz.

Muslimska män har i många år fått finna sig i åldersgränser för att få komma in och be på Haram al-Sharif. Men oftast har strecket dragits vid 35 eller 40 års ålder, och inte omfattat andra delar av Gamla stan, skriver TT.

Tre israeler döda i knivattack

Samtidigt rapporterar Jerusalem Post att tre israeler dödats och en skadats svårt i ett knivdåd, som kopplas till dagens oroligheter, i staden Halamish på Västbanken under fredagskvällen.

De döda är två män, 40 respektive 60 år gamla, och en 60-årig kvinna. Det fjärde offret är en kvinna, 60 år gammal.

Gärningsmannen, en palestinier, oskadliggjordes när han sköts av en ledig soldat som hade hört skrik. Den misstänkte fördes till sjukhus med okända skador, enligt AP.

Den israeliska räddningstjänsten uppger för AP att gärningsmannen smög in i bostaden. Offren satt då och åt middag.

Enligt tv-kanalen Channel 10 ska angriparen ha skrivit på Facebook att han var upprörd över dagens händelser kring Tempelberget.

Israels försvarsmakt ser i nuläget dådet som en enskild händelse, men har utökat säkerheten i den judiska bosättningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jerusalem

Israel