Sean Spicer avgår i protest mot Trump

avJoakim Magnå

Donald Trumps pressekreterare Sean Spicer säger upp sig.

Spicer är oense med presidenten om valet av ny kommunikationschef, Anthony Scaramucci.

”Det har varit en ära och ett privilegium”, twittrar han.

Biträdande pressekreterare Sarah Huckabee Sanders tar över Spicers jobb.

Foto: TT
Sean Spicer.

Vita husets pressekreterare Sean Spicer lämnade in sin avskedsansökan på fredagsmorgonen, skriver New York Times. Han uppges vara djupt besviken över att president Donald Trump utsett finansmannen Anthony Scaramucci till ny kommunikationschef.

Trump erbjöd Anthony Scaramucci jobbet vid tiotiden på fredagen. Presidenten ville ha Sean Spicer kvar, men denne ska ha sagt att utnämningen av Scaramucci var ett stort misstag. Det berättar en källa med insyn för New York Times.

Positionen har varit tom sedan den tidigare kommunikationschefen Mike Dubke avgick i maj.

Fortsätter augusti ut

Sean Spicer har under de senaste månaderna varit både pressekreterare och kommunikationschef. Han kommenterar uppsägningen på Twitter.

”Det har varit en ära och ett privilegium att tjäna @POTUS @realDonaldTrump & det här fantastiska landet. Jag kommer fortsätta att tjäna augusti ut”, skriver han.

Anthony Scaramucci tackade Sean Spicer på en pressträff i Vita huset senare under fredagen. Han meddelade att biträdande pressekreterare Sarah Huckabee Sanders, som skött de dagliga presskonferenserna den senaste månaden, tar över Spicers jobb.

”Vita huset är på rätt spår”

Han fick en fråga om hur han ska få Vita huset på rätt köl igen.

– Jag tycker att Vita huset är på rätt spår. Vi gör ett fantastiskt jobb. Presidenten kommer alltid att vara presidenten. Vi pratade om det innan. Han måste få vara den han är. Han har några av de bästa politiska instinkterna i världen, säger han.

Anthony Scaramucci fick flera frågor från Vita huset-reportrarna om kameror nu åter kommer att tillåtas på de dagliga pressträffarna, men svävade på svaret.

– Vi får se.

Står Trump nära

Presidentens stabschef Reince Priebus och topprådgivaren Steve Bannon ska också ha motsatt sig valet av ny kommunikationschef, uppger källor för NBC.

Scaramucci har en bakgrund på Wall Street och står Trump-familjen nära och är mycket omtyckt personligen av Donald Trump. Enligt NBC-källorna ska Priebus och Bannon känna sig hotade när det gäller sitt inflytande över presidenten.

CNN rapporterar att Donald Trump länge försökt att få in Anthony Scaramucci i Vita huset, men att beslutet inte varit känt för presidentens närmaste rådgivare.

”En nystart”

Sean Spicer har haft sex tuffa månader som Vita husets ansikte mot pressen. Trumps flitiga twittrande samt utredningarna om kopplingar mellan Trump-administrationen och Ryssland har gjort att han ständigt varit i hetluften.

En Vita huset-tjänsteman förklarar för CNN att dagens förändringar på kommunikationsavdelningen kan göra gott.

– En nystart som kommer att ge energi.