Toppmoderaten: Man blir för ”trigger happy”

Den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg (m) tycker att det är rimligt att kräva Anna Johansson och Anders Ygemans avgång.

Men han är starkt kritisk mot att även blanda in försvarsminister Peter Hultqvist.

– Man blir för ”trigger happy” helt enkelt. Man rycks med i sin egen upphetsning, säger den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg.

Mikael Odenberg.
Mikael Odenberg.

Alliansen har väckt misstroendevotum mot tre ministrar i Stefan Löfvens regering, efter it-skandalen på Transportstyrelsen.

Den tidigare toppmoderaten Mikael Odenberg är kritisk mot att Alliansen, med det egna partiet i spetsen, vill avsätta försvarsministern.

Skälet som anges är att Peter Hultqvist vetat om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen utan att ha informerat informera ansvarigt statsråd, statsministern och riksdagen.

Ser inte att Hultqvist gjort misstag

– Jag kan inte se att Peter Hultqvist gjort några konstitutionella misstag. Och då är det fel att väcka misstroendeförklaring mot honom, säger Mikael Odenberg till Aftonbladet.

– Man blir för ”trigger happy” helt enkelt. Man rycks med i sin egen upphetsning. Och det är synd.

Mikael Odenberg var riksdagsledamot för moderaterna 1991 – 2007 och försvarsminister i Fredrik Reinfeldts regering mellan 2006 och 2007. Han har tidigare varit kritisk mot att Alliansen velat använda misstroendevotum för att stoppa exempelvis flygskatt.

– Jag tycker att man ska vara väldigt varsam med hur man använder de parlamentariska maktmedlen. De ska användas för konstitutionella frågor, inte för något allmänparlamentariskt missnöje.

Gör Alliansen det i det här fallet?

– Ja det tycker jag att man gör i fallet Hultqvist.

Tycker det är extremt graverande

Att väcka missförtroendevotum mot infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman tycker den tidigare försvarsministern däremot är rimligt.

– När det gäller Anna Johansson är det så extremt graverande att en ansvarig minister inte har en susning om vad som försiggår på myndigheter som hon har ansvar för under ett helt år.

– Ygeman har ett samlat ansvar för de här frågorna. Att han inte har fört upp den här frågan till Säkerhetspolitiska rådet är också extremt graverande, säger Mikael Odenberg.

Försvars-twittrarna rasar

Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls tidning och flitig försvarsdebattör, tycker att det är mycket olyckligt att väcka misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist, med tanke på läget gentemot Ryssland.

”Jag tror få i riksdagsgrupperna och i svensk politik begriper hur farligt säkerhetspolitiskt läge vi är i” skriver Patrik Oksanen på Twitter.

Både Patrik Oksanen och politiskt obundna försvarsdebattören Carl Bergqvist (Wiseman) kallar Peter Hultqvist för ”den bästa försvarsministern i vår tid.”

Även Mikael Odenberg säger sig uppskatta Peter Hultqvist.

– Jag har inte gjort någon hemlighet av att jag tycker att han har skött sitt uppdrag väl. Men återigen – misstroendevotum har inte att göra med om man tycker att det där verkar vara någon hygglig prick eller inte. Det måste ha sin grund i allvarliga konstitutionella felsteg. De kan jag se hos Anna Johansson och Anders Ygeman, men jag kan inte se dem hos Peter Hultqvist, säger Mikael Odenberg.

Publisert:

LÄS VIDARE