Utvisades till Kabul – är nu försvunnen

avMartin Schori, Nivette Dawod

En ung afghan som tvångsutvisats till Kabul har försvunnit, enligt sajten Blank Spot Project.

Nu kan han vara död, enligt brodern, som själv ska utvisas.

Andra uppgifter gör gällande att den unge mannen möjligtvis lever - men att hans öde är okänt.

1 av 3

Den unge afghanen var en av de 20 som tvångsutvisades från Migrationsverkets förvar i Åstorp i slutet av maj. Mannen hade fått sin ålder uppskriven från 17 till 19 år.

Bara en dryg vecka senare ska han enligt uppgifter ha deltagit vid en begravning i Kabul för en man som skjutits ihjäl under en demonstration mot regeringen.

Vid den begravningen slog en självmordsbombare till – och minst sju dödades.

”Ser mörkt ut”

En av de dödade ska vara 19-åringen, enligt sajten Blank Spot Project, som pratat med två närstående.

– Han dödades i självmordsattacken mot begravningsföljet, säger en av 19-åringens vänner till sajten.

Även 19-åringens bror, som befinner sig i Sverige, ska ha fått det beskedet av en afghansk tjänsteman.

– Snart ska jag också utvisas. Jag har överklagat, men det ser mörkt ut, jag har ingen kontakt med mina föräldrar som är i Iran och nu är den jag kände i Afghanistan. Min bror. Nu är han död, berättar den äldre brodern som fått sitt första avslag, för Blank Spot.

Följer personer som utvisats

Men två frilansjournalister som befinner sig i Kabul uppger för Aftonbladet att de fått se en lista över samtliga dödsoffer, och att 19-åringen inte finns med på den. Enligt frilansjournalisterna ska 19-åringen, som tillhör folkgruppen hazarer, inte ens ha befunnit sig vid begravningen.

– Ingen av de som står med på listan över döda är hazar. Det finns fler omständigheter som gör att det inte är bekräftat att han är död. Det verkar däremot som att han har försvunnit, säger Golaleh Farhang-Azad, som tillsammans med ytterligare en frilansjournalist, Shakeb Isaar, följer flera personer som tvångsutvisats till Afghanistan.

Det var i oktober 2016 som Migrationsverket avslog de två brödernas asylansökan med motiveringen att berättelsen om att en släktfejd var vag och att de inte kunde göra sin hemvist trolig.

De båda bröderna föddes i Afghanistan och är hazarer från Gazniområdet. De flydde tidigt till Iran och ingen av dem har bott i Afghanistan sedan de var i tvåårsåldern.


I en första version av artikeln förekom endast uppgiften om att mannen skulle vara död. Sedan dess har nya uppgifter tillkommit och artikeln har uppdaterats.

ARTIKELN HANDLAR OM