Uppgifter: Regeringen redo släppa krav på vinsttak

avJoakim Magnå

Regeringen är redo att släppa kravet om vinsttak i välfärden och söka en kompromiss med Moderaterna och Liberalerna om nya tuffa kvalitetskrav, uppger källor för Di.

Förhandlingarna med Vänsterpartiet ska ha kört fast.

Enligt Di:s uppgifter är regeringen beredd att släppa Reepalu-utredningens vinsttak för välfärdssektorn och i stället förhandla över blockgränsen.

Reepalu-utredningen föreslog i november ett nytt vinsttak för välfärdssektorn på 7 procent av det operativa kapitalet.

Tanken var att en färdig proposition skulle tas fram efter sommaren, men enligt Di:s källor är man inte i närheten av det. Därför överväger regeringen att släppa vinsttaket.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) väntas försöka nå en kompromiss med i första hand Moderaterna och Liberalerna. En sådan lösning skulle innebära nya tuffa kvalitetskrav för skolan och äldreomsorgen, skriver Di.

M är redo att ingå en uppgörelse

Samtidigt uppges förhandlingarna mellan regeringen och Vänsterpartiet ha strandat.

M:s ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson har, enligt vad Di erfar, haft ett personligt möte med Ardalan Shekarabi och där sagt att hans parti är redo att ingå en uppgörelse.

Kravet från M är just att regeringen släpper vinsttaket, enligt Di:s uppgifter.

V vill inte kommentera

M har bland annat föreslagit nationella kvalitetskrav och kraftigt skärpa sanktioner som ytterst kan stänga verksamheter som inte sköter sig.

Aftonbladet söker de berörda partierna för en kommentar.

Vänsterpartiet avböjer att kommentera via sin presstjänst eftersom ”uppgifterna är obekräftade”.

ARTIKELN HANDLAR OM