Svensk turist opererad efter misshandel i Kroatien

NYHETER

En 27-årig svensk man vårdas på sjukhus i kroatiska Split efter att ha anmält att han blev misshandlad på ön Hvar.

Mannen uppger att han blev slagen i huvudet av en okänd man. På sjukhuset konstaterades en livshotande hjärnblödning och svensken akutopererades.

– Han är stabil och talbar nu. Vi räknar med att han ska kunna åka hem inom några dagar, säger chefsläkaren Vlatko Ledenko till Aftonbladet.

Foto: xbrchx / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
Hvar. Arkivbild.

27-åringen sökte vård på tisdagsförmiddagen på akuten i hamnstaden Split för smärtor i huvudet. Till läkarna på akuten sa han att en okänd man slog honom i huvudet när han lämnade en nöjeslokal på ön i lördags.

Fallet förbryllar polisen.

– Han påstår att han blev slagen ute på gatan natten till lördagen. Men varken han eller någon annan ringde oss då. Vi fick kännedom om det påstådda överfallet först när han sökte vård, säger Ana Cepic, polisens presstalesperson, till Aftonbladet.

På onsdagseftermiddagen var ingen person gripen. 

– Vi har inga misstänkta, inga vittnen, men vi utreder fallet, säger Ana Cepic.

”Minns bara delvis”

Vlatko Ledenko, chef för neurokirurgiska avdelningen på KBC Hospital i Split, berättar för Aftonbladet att mannen svävade i livsfara. Han kom in till akuten i går förmiddag och klagade på huvudsmärtor. Röntgenbilderna visade på en hjärnblödning och han fick akutopereras.

– Till kollegan som tog emot honom sa han att han bara minns delvis vad som hände. Men hans skador var livshotande.

Efter operationen är dock 27-åringen talbar och fullt medveten. Han vårdas på intensivvårdsavdelningen men är utom livsfara, enligt chefsläkaren.

– Med tanke på omständigheterna är prognosen fantastisk. Vi räknar med att han inom loppet av några dagar kommer kunna påbörja hemresan, säger Vlatko Ledenko till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kroatien