Marjut mötte vargen i trädgården

1 av 2 | Foto: Privat
Den närgångna vargen är tillbaka i Kolsva.
NYHETER

När Marjut Lehtimäki gick ut i trädgården i Kolsva, Köpings kommun, hamnade hon öga mot öga med en varg, skriver Dalarnas Tidningar.

– Jag viftade med armarna, gick efter den och skrek men den stod bara stilla och tittade på mig ett tag för att sedan gå vidare, säger hon.

Mitt inne i samhället Kolsva i Köping har Marjut Lehtimäki och flera boende i området mött en närgången varg. Enligt SVT Nyheter har den tidigare smugit omkring bland barn i trädgårdar och gett sig på både katter och hundar. Men så fort Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt försvann den.

– Jag trodde att de hade skjutit den för jag har inte sett den på ett tag, säger Marjut.

När vargen inte syntes till på över en vecka avslutade man jakten. Men i torsdags, precis när Marjut hade varit ute med hunden, hörde hon skrik utanför huset.

– De skrek att vargen var utanför så jag sprang ut. Då kom den från grannens tomt och rundade huset. Jag viftade med armarna, gick efter den och skrek men den stod bara stilla och tittade på mig ett tag för att sedan gå vidare.

Foto: Privat
En varg smyger omkring i ett bostadsområde i Kolsva.

Marjut säger att hon inte är rädd för vargen men att hon inte tycker att den ska gå omkring i ett bostadsområde.

– Jag är ofta ute med hunden på gården, men under strikt uppsikt. Den har varit här ofta, exempelvis korsade den vägen precis framför oss när vi var på promenad.

”Svårt med bar mark”

Sofia Sollenberg, vilthandläggare på länsstyrelsen berättar att de fått in ett flertal rapporter om att vargen är tillbaka i Kolsva och att man återupptagit jakten.

Varför har det varit svårt att få tag på vargen under tidigare skyddsjakt?

– För att det inte är någon snö. Det är svårt att ta vargen på bar mark. När det är snö ser man spåren, säger hon.

Skyddsjakten får pågå till den 15 augusti men har man inte fångat vargen innan dess är det oklart vad som händer.

– Om jaktperioden förlängs vet vi inte, men det är ett möjligt scenario.

ARTIKELN HANDLAR OM

Köping

Vargar