Terrorplanerna i Australien: Skulle gömma bomb i köttkvarn

NYHETER

Fyra personer greps i lördags i Australien efter att de avslöjats med terrorplaner att störta ett flygplan på väg från Sydney.

Dådet skulle ske med en bomb gömd i en köttkvarn eller med giftig gas som skulle döda alla ombord uppger australisiska medier

– Planen var att smuggla ombord ett föremål som gav dem möjligheten att ta ned planet, säger justitieminister Michael Keenan.

Det var under lördagsnatten som den australisiska polisen slog till mot flera byggnader i landet.

Fyra personer greps misstänkta för förberedelser till en terrorattack, efter att deras planer om att störta ett flygplan på väg till Sydney avslöjats.

I ett av de genomsökta husen hitta polisen även bombmaterial.

Männen hade planerat att detonera en bomb dold i en köttkvarn som de skulle ta ombord som handbagage på ett plan till Mellanöstern uppger The Sydney Daily Telegraph.

Fäder och söner bland de misstänkta

Enligt tidningen är de fyra personerna släkt och ska bestå av två fäder och två söner. De ska inte vara kända av polisen sedan tidigare.

The Australian rapporterar däremot att det rörde sig om ett föremål som skulle ge ifrån sig giftig gas för att oskadliggöra alla ombord på planet.

Australiens federala polis har inte kommenterat medierapporteringen om detaljerna kring terrorplanen men under söndagen gick Australiens premiärminister Malcom Turnbull ut och förklarade att hotet om terror i landet var ”väldigt verkligt” och att terrorplanerna var ”avancerade”.

”Avancerade terrorplaner”

Justitieminister Michael Keenan beskrev i sin tur dem som ”raffinerade”.

– Det rör sig om planer på att få ned ett plan genom att smuggla ombord ett föremål som gav dem möjligheten att göra det, sa han utan att vidare precisera vilken typ av föremål det rörde sig om.

Efter att terrorplanerna avslöjats har säkerheten höjts på landets flygplatser och flygresenärerna kan vänta sig skärpta säkerhetskontroller på obestämd tid uppger den australisiska regeringen.

– Säkerhetsåtgärderna på flygplatserna kommer att vara kvar så länge vi tror att det är nödvändigt, säger migrationsminister Peter Dutton till AP.

Oförändrad terrornivå

Dutton nämner särskilt inrikesflyg, där kontrollerna tidigare har varit få jämfört med internationella flygningar.

Australiens terrorhotnivå har varit oförändrad sedan 2014 och bedöms som sannolik. Enligt australiska myndigheter är planen det trettonde större terrorhotet som stoppats sedan terrornivån höjdes, och 70 personer har ställts inför rätta efter 31 olika antiterroroperationer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Australien

Terrorism