Dödsorsaken förblir okänd – Ottos familj säger nej till obduktion

avPer Arnsäter

Dödsorsaken för den amerikanske studenten Otto Warmbier, som fängslades i Nordkorea och senare dog när han kom hem till USA, förblir i nuläget okänd.

Warmbiers familj har sagt nej till en obduktion vilket gör att amerikanska läkare inte kunnat fastställa någon dödsorsak, rapporterar CNN.

1 av 3 | Foto: Jon Chol Jin / TT NYHETSBYRÅN

Efter 17 månaders fångenskap släpptes amerikanen Otto Warmbier fri från Nordkorea, svårt hjärnskadad och i koma. I måndags, knappt en vecka efter sin hemkomst, dog han på ett sjukhus i Cincinnati.

Warmbiers familj vill inte att deras son ska obduceras, rapporterar CNN. Det finns inga uppgifter om varför familjen har gjort det valet.

En undersökning har däremot skett. Rättsläkarna har gått igenom journaler från sjukhuset i Cincinnati och pratat med Warmbiers doktor. De har också läst journalerna från ambulansflyget som förde Warmbier hem från Pyongyang.

”I nuläget har inga slutsatser dragits om orsaken, och på vilket sätt, herr Warmbier har dött eftersom det finns ytterligare medicinska journaler och bilder att gå igenom samt människor att intervjua.” Säger rättsläkarna i ett pressmeddelande.

Nordkorea skyller på bakterier och sömntabletter

Enligt förklaringen från Nordkorea ska de omfattande hjärnskadorna ha uppstått på grund av bakterieförgiftningen botulism samt att Warmbier tagit en sömntablett. Men läkarna som behandlade Warmbier innan han dog har under en presskonferens uppgett att de inte fann några bevis för botulism. Men de uppgav också att de inte kunde spekulera om orsakerna till hans hjärnskador.

Warmbier fängslades i januari 2016, efter att han ska ha försökt stjäla en propagandaskylt i Nordkorea. Under rättegången erkände han.

– Det är mitt livs värsta misstag. Men tänk på min familj. Rädda mitt liv, vädjade Otto Warmbier i rättegången i mitten av mars 2016.

Enligt radiostationen NPR är det vanligt att att utländska medborgare erkänner brott som diktaturen Nordkorea anklagat dem för. Erkännanden som tas tillbaka när de släpps på fri fot.

Warmbier dömdes till 15 års straffarbete. Han släpptes för en vecka sedan och dog några dagar senare. På torsdagen ska en begravningsceremoni hållas på Otto Warmbiers gamla skola, Wyoming High School i Ohio.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea